ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folkpartiet: Äldre i Stockholm svälter

Mimmi Epstein · 5 Aug 2013
Uppdaterad 5 Aug 2013

Stockholms äldre får inte i sig tillräckligt med näring. Varannan boende i äldreboenden är undernärd. – Det handlar till stor del om okunskap, säger Ann-Katrin Åslund (FP).

klar

Artikellänk är kopierad

Ann-Katrin Åslund (FP).
Ann-Katrin Åslund (FP).

Tusentals äldre i Stockholm svälter, visar en ny rapport från Folkpartiet i Stockholm.

– Det beror det på att många äldre har dålig matlust, men också på att personal på äldreboenden och i hemtjänsten saknar tillräcklig kunskap om hur man kan uppmuntra de äldre att få i sig mer näring, säger Ann-Katrin Åslund (FP), vice ordförande i kommunstyrelsen i Stockholms stad.

Åslund tror att ytterligare en orsak till problemet är att många tvingas äta ensamma.

­– Då blir matlusten ofta sämre. En idé vi har är att ge personal på äldreboenden kraftigt reducerat pris på lunchen så att de kan sitta och äta tillsammans med de boende, säger Ann-Katrin Åslund.

Förutom att varannan boende på äldreboenden svälter så får 36 procent av vuxna på sjukhus, och 25 procent av patienter i geriatriken, i sig för lite näring.

I sina förslag till åtgärder för att lösa problemet föreslår Folkpartiet bland annat en designtävling för lättanvänt porslin.

– Det är viktigt att det görs porslin som de äldre kan använda, dessutom ska det vara fint och roligt när man dukar. Det är förstås inte hela lösningen Både kunskap och miljö behöver bli bättre, säger Ann-Katrin Åslund.

I höstens budgetförhandlingar hoppas Folkpartiet att frågan om äldres matvanor ska få genomslag.

– Det får den förmodligen, men det är också en fråga som vi vill driva i valrörelsen nästa år, säger Ann-Katrin Åslund.

klar

Artikellänk är kopierad

Mimmi Epstein
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro