ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Folkpartiet vill göra språkkrav till allianspolitik

Stockholm TT · 21 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Det är absolut viktigt för oss, säger folkpartiledaren Lars Leijonborg, som var i Oslo på måndagen för att studera hur Norge utformat sitt nyligen införda språkkrav. Just nu pågår slutförhandlingar om alliansens valmanifest och ett av folkpartiets mål är att få med kravet på svenskkunskaper för den som vill bli svensk medborgare. Men än så länge har partiet inte fått de andra allianspartierna med sig.

Folkpartiet har drivit frågan om språkkrav sedan förra valet, men Leijonborg har inget färdigt förslag på hur kravet ska utformas. Några möjligheter är en godkänd utbildning i Svenska för invandrare (SFI), ett språktest eller ett intyg från någon som kan gå i god för att personen i fråga har kunskaper i svenska.

Leijonborg tycker att det är slående hur olika debatten i Norge och Sverige är i fråga om språktester. Enligt honom blir det i Sverige "full storm så fort någon andas om skyldigheter". -Språkkrav för medborgarskap vore en kraftfull signal om att tänker man bo resten av livet i Sverige, så är det klokt att lära sig svenska, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro