ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fondexpert varnar för ytterligare ras

Stockholm TT · 24 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholmsbörsens OMXS-index hade vid 11-tiden fallit med nästan tre procent. Nedgången följde på tunga kursfall på de ledande börserna i Asien och en fullständig kursslakt på börserna i Indien, som tvingades stänga för att hejda fallet.

Den fortsatta nedgången innebär att hela årets uppgång är utraderad. OMXS ligger i stället ungefär 1,5 procent lägre än vid årsskiftet. För det smalare OMXS30-index är nedgången hittills i år cirka 3 procent.

Enligt Jonas Lindmark, som är analyschef på fondinformationsföretaget Morningstar, är det fortfarande oron för högre räntor och en lägre dollarkurs som spökar. Och om farhågorna besannas, om räntorna höjs och dollarn fortsätter att försvagas, finns det ytterligare fallhöjd i dagens aktiekurser, befarar han. -Då ser jag en väldigt stor risk att Stockholmsbörsen och världsindex, räknat i kronor, slutar året på en lägre nivå än i dag, säger Jonas Lindmark. Han "skulle bli förvånad" om facit för börsåret blir en nedgång på över 20 procent. -Men 10- 20 procent ner ytterligare tycker jag är fullt rimligt, med tanke på att det har varit en så lång och brant uppgång. -Det finns fortfarande många som har vinster att ta hem. Även om börsen går ner 10 procent till så säljer de fortfarande med rejäl vinst. Jonas Lindmark tror dock inte på en linjär nedgång under resten av året. Han räknar med en skakig börsresa framöver. -Efter ett sådant här första ras så kommer det ofta tillfälliga återhämtningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro