ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

För att rädda utsatta barn måste vi hjälpas åt

Metro · 12 Nov 2015
Uppdaterad 11 Nov 2015

Foto: Montage/Pressbild/All Over Press


​I veckan har tio globala ledare som kämpar för en värld utan övergrepp mot barn samlats i Stockholm för att hyllas med C10 Award. De kallas barnrättshjältar och deras insatser väcker beundran. Men det vinnarna lär oss är att det inte är en hjälte som löser problemet – det är snarare en hel by, skriver Sara Damber, grundare och vd för Reach for Change.

klar

Artikellänk är kopierad

När Julia var 11 år började hon sälja sex. Hon växte upp i en medelstor svensk stad och männen som blev hennes förövare hittade hon på internet. De möttes på offentliga toaletter, i bilar, i förövarnas hem. För Julia var det ett sätt att stänga av allt när ångesten var för stark.

Att tänka på 11-åringen som lämnar en offentlig toalett med ett par hundralappar från en 46-årig familjefars plånbok och ett ännu större svart hål inombords, får mig att vilja skrika högt. Jag vill sätta på mig min skinande rustning, eller mantel, och bli hjälten som räddar henne och tar henne till ett bättre liv.

Men ilskan, förtvivlan och vår idé om den desperata hämnaren står i vägen för de verkligt heroiska insatserna.

► LÄS MER: Många vill hjälpa utsatta barn

Det går inte att störta in och slita ett barn från sitt sammanhang. Varje barn är en individ med dyrbara relationer och hon eller han måste bli hörd och stöttad där hon är. Många gånger är det nödvändigt att ändra om i barnets vardag och liv, men det måste alltid ske med lyhördhet och i samarbete med vuxna som finns kring barnet. 

Det här är en viktig insikt från toppmötet Child 10 tidigare i veckan, när vi samlade tio globala ledare för att hylla deras arbete med att skydda barn från övergrepp och våld. Vi kallar dem barnrättshjältar, vilket de sannerligen är. Men själva pekar de ödmjukt ut att hela framgången ligger i att de lyckas samarbeta med familjer och samhällen runt barnen. I Sverige, så väl som Ghana och Filippinerna.

För att verkligen göra skillnad måste vi:

1) Överge idén om den ensamma hjälten till förmån för talesättet "It takes a village to raise a child". Familjer och samhällen spelar en avgörande roll i att skydda barnet och ge henne eller honom ett värdigt liv.

2) Lära av Child 10-vinnarna, som lyckats integrera sina insatser så att mödrar och familjer blir den positiva kraft som behövs för att skapa förändring.

3) Lyssna till barnet och erkänna hennes egen förmåga att bli en del i lösningen. När barnet får delta och känner sig respekterat börjar läkningen.

► LÄS MER: Socialen slarvar bort anmälningar om utsatta barn

När vi arbetar med vuxna och samhället kring barnet framträder till slut ändå en hjälte, fast hon har inte mycket gemensamt med min rasande hämnarfantasi. Hon är flickan som kämpar för utbildning. Flickan som går i skolan istället för att gifta sig och bli mor för tidigt och bryter en cirkel av fattigdom. Flickan som likt Julia kämpar för att bearbeta sitt trauma och visar andra att det finns hopp.

Det är en stor ära att få stå med deltagarna av Child 10 Summit. Vi är en by, där alla bidrar. Vägen framåt är inte spikrak – det som krävs är att vi alla är med, trots att de flesta av oss inte en endaste gång kommer att hyllas som hjältar. 

Sara Damber

Vd för Reach for Change och initiativtagare till Child 10

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro