ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

För en bra SYV är inget omöjligt”

· 5 Sep 2011
Uppdaterad 5 Sep 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Arbetsmarknaden för studie- och yrkesvägledare ser bra ut, åtminstone ute i landet.
  – Jag ser ljust på framtiden. Det lobbas mycket för oss just nu men en förutsättning är att det satsas på oss också så att det inte bara blir tomma ord, säger Alexandra Svanberg Havik.
Arbetsmarknaden för studie- och yrkesvägledare ser bra ut, åtminstone ute i landet. – Jag ser ljust på framtiden. Det lobbas mycket för oss just nu men en förutsättning är att det satsas på oss också så att det inte bara blir tomma ord, säger Alexandra Svanberg Havik.Foto: RICKARD LINDHOLM

Elever förväntas göra fler val allt tidigare. Detta gör studie- och yrkesvägledarnas, SYV:s, jobb ännu viktigare i dag. Nu måste skolan bara våga satsa på dem.

– Jag ser ljust på framtiden, säger Alexandra Svanberg Havik, 25, som pluggar till att bli SYV.

Alexandra Svanberg Havik har provat på en karriär som journalist och funderat på att bli tandläkare. Men efter att ha jobbat med ungdomar på kollo skrotades båda planerna och i dag är målet att bli studie- och yrkesvägledare. – Framför allt ville jag fortsätta jobba med ungdomar. Sen var utbildningen också något som tilltalade mig. Jag har bland annat varit inne på att läsa statsvetenskap tidigare och det får jag göra nu tillsammans med andra samhälls- och beteendevetenskapliga ämnen, säger Alexandra.

Förra terminen tillbringade hon på ett universitet i Hong Kong.

– Jag hade fyra timmar om dagen med föreläsningar, seminarier och uppgifter. Sedan var resten plugg och förberedelser för tentor. Jag har aldrig pluggat så mycket i hela mitt liv, men det var sjukt stimulerande, säger hon.

Nu väntar två terminer i Sverige innan hon kastas ut i arbetslivet och den skola hon ska jobba i har förändrats från den som hon tidigare gick i. Till exempel meritpoängen gör att även yngre barns val kan påverka vilka utbildningar de kan gå.

– Om alla ska ha samma chans att bli vad de vill senare i livet så måste de ha koll på hur de kan välja. Då tror jag studie- och yrkesvägledaren på skolan har en jättestor roll i att vägledningen integreras redan i årskurs fyra, säger Alexandra.

Hur är en bra studie- och yrkesvägledare?

– Det är en person som lyssnar, ifrågasätter och ställer bra frågor och som får personen att själv ifrågasätta sina val. En bra SYV är ingen som ger råd och ingen som säger att saker är omöjliga, säger Alexandra.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro