ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

För få anmälda till Säffle lucia – då går äldreboendet stadens luciatåg

Julia Kimell · 8 Dec 2015
Uppdaterad 10 Dec 2015
Visst blir det luciatåg i Säffle även i år. Angelica Jareke är lucia och 91-åriga Märta Björklund en av tärnorna. Helene Rönnberg är ansvarig på Attendo Lindbacken – och en av initiativtagarna till boendets eget tåg.

Visst blir det luciatåg i Säffle även i år. Angelica Jareke är lucia och 91-åriga Märta Björklund en av tärnorna. Helene Rönnberg är ansvarig på Attendo Lindbacken – och en av initiativtagarna till boendets eget tåg. Foto: Helene Rönnberg och Angelica Jareke, Attendo.


Alldeles för få blev lucia-nominerade i värmländska Säffle, men den lilla staden behöver inte misströsta – boende på Attendo Lindbacken ser till att ljusets drottning kan skrida fram på fredag.

klar

Artikellänk är kopierad

Varje år utser säffleborna sin lucia, men i år när nomineringarna uteblev blev man tvungen att tänka nytt. Stadens körer bestämde sig snabbt för att sjunga ändå – men något luciatåg, skulle det inte bli. Tills personal på Attendo Lindhagen insåg att något saknades.

– Säffle lucia har besökt oss alla år, men i år blir det inget. Jag antar att det är svårt för kandidaterna att hinna med både skolgång och luciaförberedelser den här tiden på året, säger Helene Rönnberg som är ansvarig för Attendo Lindbacken i Säffle.

Hon tog tillsammans med personalen saken i egna händer och bestämde att Angelica Jareke från personalen är lucia till tärnorna som är mellan 86 och 97 år. Det är första gången Angelica tar på sig den ljusprydda kronan. – Haha, jag tror inte jag egentligen hade något val, men det blir kul. Det känns roligt att firandet blir så stort, det var inte tanken från början. Folk väntar på att vi ska komma, säger hon, och Helene stämmer in: – Det känns jätteroligt, och de sjunger så fint!►LÄS MER: Äntligen får Majlis, 92, vara lucia Många i tåget är med i Attendokören som de startade för några år sedan. På fredag väntar en turné i deras köpcentrum och i två livsmedelsbutiker, där luciatåget ackompanjeras av både dragspel och gitarr.

Genrepet var i fredags då de 65 boende på Attendo Linhagen fick njuta av luciafirande och tårta. En av tärnorna är den 91-åriga Märta Björklund, som verkligen trivs i kören. Hon har sjungit i olika körer ända sedan hon gick i skolan och kombinerar sjungandet med sittgympa för att hålla igång. – Vi har så roligt i kören, det är så många olika människoöden som möts, säger hon. Nervös är hon inte, det har hon kommit över. – Jag blir 92 år i januari, så det där med att bli nervös vet jag inte vad är. Jag har ju samlat på levnadsvisdom, och har lite att ta av, hälsar hon.

►LÄS MER: Värmländska har plastpåsar till salu – för 10 000

Precis som många andra luciatåg har även det här ett speciellt insamlingssyfte. Pengarna går till kommunens alla äldreboende, öronmärkta för att användas till roliga aktiviteter, såsom utflykter, trevliga fester eller att kanske köpa hem något speciellt som kan liva upp på boendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Kimell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro