ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

För första gången sedan mordförsöket: Malala tillbaka i hemstaden i Pakistan

Valerie Kaspersen · 31 Mar 2018
Uppdaterad 31 Mar 2018
Stort säkerhetspådrag när Malala besökte sin hemstad för första gången sedan mordförsöket.

Stort säkerhetspådrag när Malala besökte sin hemstad för första gången sedan mordförsöket. Foto: IBL


Nobelpristagaren Malala Yousafzai är tillbaka i sin hemstad Mingora i Pakistan. Det här är det första hembesöket sedan mordförsöket för över fem år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

Vägar spärrades av i staden Mingora när Malala flög in med militärhelikopter tillsammans med sina föräldrar och sin bror, rapporterar Reuters. Malala uppges ha träffat vänner på sitt rum, då hon av säkerhetsskäl inte tilläts gå till andra hus, eller ens vistas på taket till sitt eget.

Hon höll även ett tal på en pojkskola under sin vistelse, trots att hennes aktivism gäller rätt till skolgång för flickor.

– Jag saknar allt med Pakistan. Floderna, bergen, även de smutsiga vägarna och skräpet runt vårt hus, och mina vänner, hur vi brukade skvallra och bråka med våra grannar, säger Malala till Reuters.

– Vi står bakom Malala. Om Gud vill ska vi bekämpa terrorism och extremism i vår religion med utbildning som vårt vapen, med pennan som vapen, med lärare och böcker som vapen, säger Jawad Iqbal Yousafzai, en vän till familjen, till Reuters.

pil
Malala Yousafzai

Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i Swatdalen i Pakistan. Hon  bloggade om talibanstyret i sin hemstad Mingora under pseudonym för BBC.

Hennes hemtrakter erövrades av talibaner år 2007. Regeringsarmén slog tillbaka dem, men terrorn i området har fortsatt till och från.

Den 9 oktober 2012, gick en taliban ombord på hennes skolbuss och sköt henne i huvudet.

Hon klarade sig mirakulöst och flögs till Storbritannien för specialistvård och rehabilitering.

Hon är nu student vid Oxford University.

Källa: Källa: Metros tidigare rapportering

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro