ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

För lite C-vitamin kan ge hjärnskada

TT · 24 Aug 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Gravida kvinnor som har C-vitaminbrist riskerar att orsaka fostren allvarliga hjärnskador, befarar danska forskare. Efter försök på marsvin vill de undersöka om teorin stämmer på människor också.Djurtesterna visar att hjärncellerna minskar med 30 procent i viktiga områden i hjärnan.Det är en forskargrupp från Köpenhamns universitet som kommer med de nya uppgifterna i en artikel i tidskriften The American Journal of Clinical Nutrition.Färre hjärncellerNyfödda marsvin utsattes under två månader för en diet med färre C-vitaminer och resultatet jämfördes med marsvin som fått normal kost.- Vi såg att djuren som fick lite C-vitamin hade 30 procent färre hjärnceller, säger professor Jens Lykkesfeldt som driver forskningen till TT.Marsvinen drabbades bland annat av minnesförlust och uppenbara problem med navigationsförmågan.

InlärningssvårigheterEftersom människor behöver vitaminen lika mycket som marsvin finns det en risk att samma sorts skador kan uppstå hos människor med exempelvis inlärningssvårigheter till följd.Den högsta koncentrationen av C-vitaminer finns i hjärnans nervceller. Hjärnan har särskilda mekanismer som kan skydda mot bristen på C-vitamin, men den är också mycket känslig för ändringar i vitaminnivån.Allvarliga hjärnskador som har uppträtt hos musfoster som inte kunde transportera vitaminen till hjärnan liknar de skador som man kan se hos för tidigt födda barn.Viktigt med fruktNu vill Jens Lykkesfeldt och forskargruppen gå vidare med studierna och se om resultaten av försöken med marsvinen kan tillämpas på människor.- Vi ska inte larma i onödan, det är trots allt fortfarande bara ett djurförsök. Men resultatet tyder på att gravida och ammande kvinnor kanske skulle äta lite mer frukt och grönt för att vara på den säkra sidan, säger Jens Lykkesfeldt.Relativt vanligtC-vitaminbrist är relativt vanligt i västvärlden där uppskattningsvis 5—10 procent av den vuxna befolkningen har det.Bland rökare är det vanligare — upp till 50 procent har brist på C-vitamin, berättar Jens Lykkesfeldt.Och i Sydamerika visar undersökningar att upp till 40 procent av de gravida kvinnorna lider brist på C-vitamin, ett tillstånd som sprids till barnen.- Om vår teori stämmer även på människor så är det en viktig upptäckt. Då kan vi enkelt hjälpa de utsatta gravida kvinnorna och deras barn genom att ge dem ett vitaminpiller, säger Jens Lykkesfeldt.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro