ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

För mycket kaffe ökar risken att dö ung

Ellinor Skagegård · 17 Aug 2013
Uppdaterad 19 Aug 2013

Dricker du mer än fyra koppar kaffe om dagen? Då löper du betydligt större risk att dö i förtid, visar en ny stor studie.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi har ofta fått höra att kaffe är bra för hälsan och kan öka vår livslängd. Nu kan det vara dags att tänka om. Om du är under 55 år och dricker mer än 28 koppar kaffe i veckan ökar risken att dö ung med 56 procent, visar en ny studie. – Det här är en mycket stor och grundligt gjord undersökning, så jag tror absolut att det kan stämma. Särskilt för unga män ökar risken att dö ung vid hög kaffekonsumtion, säger Mai-Lis Hellénius som är överläkare på Livsstilsmottagningen vid Hjärtkliniken på Karolinska Universitetssjukhuset. Den omfattande studien har gjorts av forskare vid University of South Carolina under 17 års tid och över 43 000 personer mellan 20 och 87 år har deltagit. Forskarna misstänker att hög kaffekonsumtion kan påverka kroppens ämnesomsättning på ett negativt sätt, men också att den typ av individer som dricker mycket kaffe tenderar att ha annat riskbeteende. Ofta lever de ohälsosammare, röker mer och är sjukare. – Då kan det vara svårt att se vad som beror på vad, men det har man också tagit hänsyn till i undersökningen. Jämför man unga män som dricker 28 koppar kaffe i veckan, med de som dricker lite eller inget alls är det ändå tydligt att det finns en ökad risk. Varför personer som är äldre än 55 år inte påverkas på samma sätt har forskarna dock inget svar på. Mai-Lis Hellénius tror att det kan bero på att man dricker kaffe på olika sätt i olika åldrar, och att yngre som dricker kaffe kanske lever mindre hälsosamt än de äldre.

klar

Artikellänk är kopierad

Ellinor Skagegård
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro