ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

För- och nackdelar med att jobba med mamma

Kristian Borglund · 11 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Gabriella Jonsson med mamma Rosalie Jonson i butiken Smid.

Gabriella Jonsson med mamma Rosalie Jonson i butiken Smid. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Skulle du vilja jobba med din mamma? Gabriella Jonson, 29, i Göteborg gör det. "Mamma ­känner mig bättre än någon annan".

När designern Gabriella Jonson får frågan om för- och nackdelar med att ­jobba ihop med en för­älder rabblar hon upp ­massor av fördelar.

Men nackdelarna?

Dem har hon svårt för att hitta:– Det kanske beror på att mamma och jag har en så bra relation, säger hon.

Tillsammans ser hon och mamma Rosalie till att få igång affärerna kring Gabriellas klädmärke, och att kunderna blir nöjda när de shoppar i butiken Smid på Vasaplatsen i Göte­borg.– Mamma är ett jättebra bollplank och känner mig bättre än någon annan. Hon gillar samma färg-­skalor som jag och brukar tycka till en hel del när vi gör inköpsresor eller be-­söker mässor. Innan kläderna går i produktion provar jag allt på henne också, så att de fungerar även på en bredare målgrupp, säger Gabriella.

Rosalie, som även är inredningskonsult, är en del i förklaringen varför dotterns intresse för tyger väcktes för 20 år sedan.– När jag var sjuk fick jag följa med till mammas och pappas inrednings- och arkitektkontor, minns Gabriella.– Där lekte jag med tygprover. Det tyckte jag var kul.Snart når mamma Rosalie pensionsåldern men tänker fortsätta som Gabriellas bollplank.

Fördelar

Man kan lita på sin mamma. ”När man driver företag ihop med någon är det viktigt att kunna lita till hundra procent på varandra. Tyvärr händer det att företagare råkar ut för att deras kompanjon till exempel startar upp en konkurrerande verksamhet och tar med sig kunderna. Det skulle aldrig hända med mamma.”Mamma har mer erfarenhet. ”Det kan vara svårt i början att få igång före-­taget. Mamma kan oftast förklara hur saker fun­gerar. Det är skönt att ha någon som ger extra trygghet och som kan vara ett stöd när det känns tungt.”Mamma känner mig på djupet. ”Ibland är det lätt att gå förlorad i trender och andras åsikter. Under en tid tyckte jag att det var en bra idé att göra något hudfärgat, som är årets färg i modebranschen. Då påminde hon mig: ‘Du har ju aldrig tyckt om hud-­färgat. Det känns inte alls som du!’. Med hennes hjälp har jag lättare att hålla mig till en linje som går ihop med vem jag är.

Nackdelar

För ärliga kommentarer. "I och med att vi kan säga vad vi menar rakt ut, utan att riskera relationen, kan jag ibland kan bli för ärlig och glömma bort att hon kan bli sårad”.

De typiska mamma­kommentarerna. "Från en annan kollega skulle jag inte behöva svara på frågan ‘Har du ­druckit tillräckligt i dag?’."

Svårigheterna att skilja mellan jobb och privatliv. "Jag bor nu hemma hos mina föräldrar efter åtta år i Spanien. Därför är det lätt hänt att man tar med sig jobbet hem." "Men vi försöker att inte gnälla på varandra för att disken inte blev klar ­hemma."

klar

Artikellänk är kopierad

Kristian Borglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro