ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

För tanter med mops

Björn af Kleen · 29 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Pont Nouveaus lokal är mycket avantgardistisk. Det känns som om man sitter i ett vitrinskåp hos en juvelerare. En generöst tilltagen varmrätt räcker även till mopsen.

Pont Nouveaus lokal är mycket avantgardistisk. Det känns som om man sitter i ett vitrinskåp hos en juvelerare. En generöst tilltagen varmrätt räcker även till mopsen. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Pralinerna!
Pralinerna!

Pont Nouveau••••avantgarde. Jag power­lunchade med en förläggare på Rue du Pont Nouveau i veckan. Det är en franskinspirerad restaurang med inbyggt konditori på Nybrogatan på Östermalm. Ägaren till det klassiska Tössebageriet i samma stadsdel öppnade Pont Nouveau någon månad före jul. Ett kärnklientel av ladies who lunch tycks redan gjort stället till sitt: salta tanter i leopardblus och scarf som halkar in på en ljummen tarte med majskyckling (140) på väg till manikyren.Lokalen är mycket avantgardistisk. Kombinationen av glas och hårdplast gör att det känns som om man sitter i ett vitrinskåp hos en juvelerare. Borden är så låga att för­läggaren inte fick in benen. Uppenbart är inredningen an­passad för den typ av slimmad donna som fattade GI långt före forskarna. På en avsats under bordsytan ligger menyn in­stucken under hela måltiden, som i ett mikroskop. Praktiskt om man blir lite bladig och glömt vad man just stoppat i munnen. Bra ställe att stoppa checkhäfte och mops i, dess­utom.Förläggaren och jag gick lös på en affärslunch, tre rätter för 265 kronor. ­För­rätten – ­biff­carpaccio med vitlöks­crème och potatiscrisps – väckte ljuva minnen av barndom: chips och vitlöksdipp de luxe. Varmrättens lammlägg – en mycket mjäll bit med uppstickande ­ben­pipa – var så generöst ­till­tagen att mopsen kunde få sitt. Det är ­för­modligen meningen – för efterrätten innebär att man vaggar ut till bakelseavdelningen och väljer bland ett pastellandskap av marängiga gräddfyllda Marie Antoinette-medaljonger. Mer festligt än aptitligt vid lunchtid – i alla fall om man  till skillnad från kärnklientelet måste viga eftermiddagen åt lönearbete. Jag åt middag på Pont Nouveau dagarna efter öppningen i fjol och trots att kockarna då glömde att garnera hälle­flundran med den utlovade avruga-kaviaren (då en förrätt för 155, nu en varmrätt för 285) känner jag en kluven dragning till det varma ­be­mötandet, den hiske­liga estetiken och de pålitliga fisk- och kötträtterna på Nybrogatan. Och då har jag inte ens nämnt ­pralin­boxen. Tant är det nya gubb, som man säger i mode­branschen.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro