ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar är skyldiga miljarder i underhåll

Johanna G Jimenez · 25 Sep 2011
Uppdaterad 25 Sep 2011
Många kvinnor väljer att inte alls ansöka om de pengar de har rätt till för att slippa konflikter och hotelser från pappan, säger Sophia Lövgren, generalsekreterare på Sveriges Makalösa Föräldrar.  

Många kvinnor väljer att inte alls ansöka om de pengar de har rätt till för att slippa konflikter och hotelser från pappan, säger Sophia Lövgren, generalsekreterare på Sveriges Makalösa Föräldrar.   Foto: Pär Hugosson


47 000 föräldrar har underhållsskuld hos kronofogden. Drygt 1,5 miljarder i obetalt underhållsstöd.

klar

Artikellänk är kopierad

1,5 miljarder kronor. Så stor är kronofogdens nota till svenska föräldrar för obetalt underhållsstöd. Det är främst männen som smiter från betalningen, endast 6 500 av de drygt 47 000 skuldsatta är kvinnor. Oftast har underhållssmitarna även andra skulder, säger Börje Johansson, verksamhetscontroller på Kronofogden. – Och de som samlat på sig riktigt stora underhållsskulder har oftast många barn och har dragit på sig skulder under många år, säger Börje Johansson.     Underhållsstöd betalas ut av Försäkringskassan när den som är betalningsskyldig inte kan eller vill betala till den andre föräldern. Pengarna ska helt eller delvis betalas tillbaka till Försäkringskassan av den bidragsskyldige. Den underhållsskyldige föräldern har fem månader på sig att betala innan Försäkringskassan lämnar ärendet till kronofogden.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro