ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar borde lära känna spelen

metro · 30 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Annika Olofsdotter Bergström – Doktorand

klar

Artikellänk är kopierad

Predrag Mitrovic skriver på Newsmill om missbruket bland datorspelande. Utbrända asociala tjockisar med musarmar kommer att bli framtidens förtidspensionärer i jakten på nästa fix. Föräldrarna står maktlösa och oroliga vid sidan om, tar sig om huvudet och undrar vad de ska göra. Pedrag är inte orolig för att dessa håglösa ungdomar kommer att hamna i kriminalitet eftersom det krävs alldeles för mycket energi till sådana aktiviteter. Nej Pedrag är orolig över att dessa spelare kommer att bli beroende av bidrag. Som en lösning på problemet förordar han därför att bolagen (jag antar att han menar spelutvecklarna) ska betala en avgift till en hälso- och rehabiliteringsfond eftersom det är dags att något görs nu.

Först vill jag säga: när ska datorspelsdebatten vändas och sluta att handla om beroende eller våld och om att ansvar och lösningar ska läggas på alla andra än spelarna själva och deras föräldrar (i minderårigas fall). Spelkulturen kommer inte att försvinna eller bli ointressant för att vi pressar på den skrämselpropaganda. Varför vågar inte någon kritiker till datorspelsberoende se att problemet är individuellt mer än strukturellt. Datorspel är en kultur, ett stort populärmedia och det kommer inte att bli mindre i framtiden. Istället för att placera skulden i någon annans händer borde de oroliga att sluta att inte se, inte höra och inte tala och istället ta mer ansvar. Varför kräver inte föräldrar av sig själva sätta sig in mer i datorspelens värld och kanske också sätta sig in i barnets värld för att förstå varför han eller hon vill spela så mycket. Lärare borde driva skolan som en nutidsinstitution där samtiden och dess fenomen speglas och diskuteras. Spel är en förtrollande aktivitet som stimulerar spelaren på många sätt. En del fastnar i ett osunt beroende. Frågan är: Om datorspel inte hade funnits skulle dessa människor inte bli beroende av något annat för att fly sin vardag?

Man angriper inte spels magiska kraft genom att underminera spelarna eller utvecklarna utan genom att förstå varför spel kan bli så viktigt och HUR man ska kunna använda sig av det som är bra med spel. Därför vill jag att alla kritiker till datorspel tar en titt på forskningsprojektet GRO, Gränsöverskrivande Onlinespel, för att få nya inslag för en debatt som kan föra oss vidare.

+ Anna Anka. Så mycket publicitet för några åsikters skull. Sverige är verkligen litet. Alla måste tycka lika, vara lika, tjäna lika annars blir man föraktad.

- Rädsla som grundar sig på fördomar, okunskap eller svag identitet.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro