ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar curlar barnen – från att vittna

Fredrik Beckman · 15 Nov 2012
Uppdaterad 15 Nov 2012

Foto: Scanpix


Polisen oroar sig över en ökande curlingtrend – föräldrar vill hindra unga att vittna. – Det sättet att se på det måste vi komma ifrån. Det blir en sköt du ditt så sköter jag mitt”-mentalitet, säger Daniel Deak, 16, vice ordförande i ungdomsfullmäktige i Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

Daniel Deak.
Daniel Deak.

Brottsoffer som hotas, vittnen likaså, för att inte berätta vad som hänt för polis och domstol. Det kunde Metro berätta om i går. Framför allt drabbar det unga.

Men det är inte bara kriminella som stoppar unga från att vittna. Ett växande problem, enligt polisen i Göteborg, är föräldrar som inte vill att deras ungdomar ska berätta om de sett något.

– Det kanske har med curlingsamhället att göra. För tio år sedan var inte det ett problem.

– Föräldrarna tycker att barnen inte ska behöva vara med om obehag. Då motsätter de sig och bromsar sina barn: Mitt barn ska inte behöva utsättas för det här, säger Even Magnusson vid polisen i Göteborg.

Hans arbetsuppgifter är mycket brottsförebyggande arbete, men också att minska ungdomsbrottsligheten. Ett stort problem är att få unga att vittna.

– Vi lägger mer och mer tid på just den biten. Att få unga människor att våga ställa upp. Men också att få föräldrarna att förstå. Det brukar fungera när vi förklarar att det är för samhällets skull.

Daniel Deak, som just nu kandiderar för omval i ungdomsfullmäktige, tycker att det är bättre att föräldrar hjälper sina barn genom en svår situation, som att vittna, i stället för att skydda dem från obehagligheter.

– Det bygger på att föräldrarna inte vill att barnen hamnar i skit. Det sättet att se på det måste vi komma ifrån. Det blir en ”sköt du ditt så sköter jag mitt”-mentalitet.

Samtidigt förstår han om många unga känner rädsla inför att vittna.

– Jag har pratat med flera i min omgivning. Man vågar inte stå upp och vittna. Även om man hade velat det. Det kan vara att man är rädd om någon har stulit en mobil. Och säger man något så tar de min mobil också, säger Daniel Deak.

För att få fler att våga vittna tycker Daniel Deak att inte vittnens personuppgifter skulle vara så offentliga som de är idag.

– Det är viktigt att vittnen känner sig trygga. Information är också viktigt. Den som vittnar ska känna att inget händer om man gör det.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro