ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar döms för att ha förberett att gifta bort dottern

Annica Ögren, Karl Enn Henricsson · 4 Dec 2018
Uppdaterad 4 Dec 2018
Enligt åklagaren skrevs ett kontrakt utan flickans medgivande på en fest i december 2015. Flickan slog en kort tid senare larm till polisen och flydde hemifrån.

Enligt åklagaren skrevs ett kontrakt utan flickans medgivande på en fest i december 2015. Flickan slog en kort tid senare larm till polisen och flydde hemifrån. Foto: Pixabay/Polisen


I april i år dömdes föräldrarna till en 13-årig flicka för försök till äktenskapstvång. Nu döms paret även i hovrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Värmlands tingsrätt hade föräldrarna mot dotterns vilja påbörjat en process mot äktenskapsliknande förbindelser – med en tio år äldre man.

Föräldrarna dömdes för försök till äktenskapstvång till villkorlig dom. Men föräldrarna, som hela tiden nekat till brott, överklagade.

Avbröt åklagaren

När fallet togs upp i hovrätten i början av november protesterade föräldrarna högljutt och avbröt åklagaren vid ett flertal tillfällen. Orsaken var att foton, där flickan inte hade slöja på sig, visades.

Åklagaren fick avbryta och ta en paus innan rättegången kunde fortsätta.

Tilltänkt make frias – igen

På tisdagen meddelade hovrätten att de ändrar tingsrättens dom. ”Av utredningen framgår också att brottets fullbordan kräver ytterligare åtgärder. Dessa omständigheter talar i någon mån för att faran för brottets fullbordan varit ringa. Emellertid måste beaktas att hjälpmedlet i detta fall, äktenskapskontraktet, är en handling av mycket stor betydelse för det kommande äktenskapet”, skriver rätten.

Föräldrarna döms därför till förberedelse till äktenskapstvång.

Straffet blir villkorlig dom.

Mannen som skulle gifta sig med flickan frikänns även i hovrätten, eftersom det ” inte är visat att han förstått att flickan inte ville ingå en äktenskapsliknande förbindelse”.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro