ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar drabbas oftare av brott

Josefin Svenberg · 16 Maj 2011
Uppdaterad 16 Maj 2011
Expojkvännen hotade Petra och slog sönder hennes lägenhet.

Expojkvännen hotade Petra och slog sönder hennes lägenhet. Foto: Ludvig Thunman


Ensamstående föräldrar drabbas oftare av brott. Professor: "De som redan är utsatta löper större risk att utsättas för brott". Kvinnor har störst problem med ex-partners

klar

Artikellänk är kopierad

Har du barn? Då löper du större risk än andra att drabbas av brott som skadegörelse, stöld och inbrott. En ny rapport från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att föräldrar – och särskilt ensamstående sådana – är de som oftast drabbas av den här typen av brott. – Det beror generellt sett på att utsatthet för brott är kopplat till livsförhållanden, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Ensamstående föräldrar – och i synnerhet unga mödrar – är en av de mest socialt utsatta grupperna i samhället. De drabbas oftare av till exempel sjukdomar, fattigdom, arbetslöshet och social isolering. Och de som redan är utsatta löper större risk att utsättas för brott. SCB:s rapport visar att unga män är de som drabbas av våld och hot oftare än andra, men ensamstående mödrar är också överrepresenterade. De utsätts för mer våld och hot än sammanboende både med och utan barn. – När det gäller kvinnor så är det största problemet ofta konflikter med män som de har eller har haft en relation med. Det är knappast något nytt, men rapporten visar att det uppenbarligen inte har förbättrats, säger Jerzy Sarnecki. Resultaten i SCB-rapporten ”Offer för våld och egendomsbrott” kommer från 2008–2009 års ”Undersökningar av levnadsförhållanden”.

Petra fick hemmet sönderslaget

I lägenheten som ensamstående mamman Petra, 27, och hennes dotter bor i syns fortfarande spåren efter en omfattande skadegörelse. Det var en kväll för mer än ett år sedan som Petras expojkvän plötsligt fick ett utbrott när han hälsade på, berättar Petra för Metro. – Jag pratade i telefonen när han plötsligt slog till mig över kinden. Sedan började han kasta glas omkring sig. Sedan fortsatte det med möbler, handfat, rör – han slog sönder hela min lägenhet, säger Petra. Han slängde ner mig på golvet också och jag tänkte att ”om jag inte får ut honom kommer jag att dö”. Petra berättar att hon öppnade ytterdörren och kastade ut expojkvännens väska i trapphuset. När han gick ut för att hämta väskan hann hon låsa dörren och ringa polisen, som kunde gripa mannen i trappen. Utredningen gällande skadegörelse och kvinnofridskränkning pågår fortfarande. Petra heter egentligen något annat.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro