ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar misshandlade sitt eget barn – tog emot ensamkommande flykting

Ida Gustafsson · 23 Feb 2016
Uppdaterad 23 Feb 2016
I höstas kom många asylsökande flyktingar till bland annat Malmö. (Bilden har inget samband med texten)

I höstas kom många asylsökande flyktingar till bland annat Malmö. (Bilden har inget samband med texten) Foto: TT


Ett par i Småland som dömts för misshandel av sina egna barn blev godkända som familjehem och tog emot ensamkommande flyktingar, rapporterar Ekot. Företaget som förmedlade familjen hade inte kontrollerat brottsregistret.

klar

Artikellänk är kopierad

I september placerades ett ensamkommande barn i ett familjehem som förmedlades av ett företag vars affärsidé är att sälja jour- och familjehemsplatser till kommuner, rapporterar Ekot.► LÄS MER: Ensamkommande flyktingpojke placerades hos sexdömd

Företagets egna utredning visade på att familjen var trygg och reflekterande samt att de hade ett välkomnande hem. I utredningen står det vidare att ingen av familjemedlemmarna är dömda för brott. 

– När vi själva sedan gör vår egen kontroll med polisens belastningsregister så visade det sig att båda föräldrarna i det här familjehemmet är dömda för brott mot sina egna barn, alltså misshandel av sina biologiska barn, säger gruppchefen till Ekot. 

► LÄS MER: Så här avgör läkare ensamkommande flyktingbarns ålder

Ett och ett halvt år innan paret tog emot en ensamkommande flykting dömdes båda föräldrarna för misshandel av sitt eget barn och i domen framkommer det att de misshandlat sina barn vid upprepade tillfällen. 

På sin hemsida uppger företaget att man alltid kontrollerar familjehem med utdrag ur brottsregistret. I ett mejl till Ekot skriver vd:n att kommunen fått information om att ingen sådan utredning gjorts av just denna familj. Något som enligt kommunen inte stämmer. 

Kommunen som har brustit eftersom de har yttersta ansvaret för alla barn som placeras i jour- och familjehem, oavsett om dessa platser förmedlas av privata företag. 

På kommunen uppger man att man de inte hann kontrollera alla familjehem i höstas eftersom många ensamkommande flyktingar kommit till kommunen. 

► LÄS MER: Polisen: Till er med fördomar mot ensamkommande flyktingbarn

klar

Artikellänk är kopierad

Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro