ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar rasar mot väpnat bankrån som leksak

Gustaf Eriksson · 13 Feb 2013
Uppdaterad 14 Feb 2013

En maskerad rånare stormar in på ett bankkontor. Under vapenhot kommer hen över både pengar och guldtackor. Nej, det är ingen actionfilm – det är en leksak för barn.

klar

Artikellänk är kopierad

Föräldrar rasar mot bankrån som leksak
Föräldrar rasar mot bankrån som leksak

En pistolbeväpnad och maskerad rånare. En banktjänsteman i kostym. Guldtackor, sedlar och en kassaapparat. Allt är upplagt för ett våldsamt bankrån i leksaken "City Action" från företaget Playmobil.

På bilder på förpackningen syns hur rånaren sin pistol mot banktjänstemannens huvud och tömmer banken på guldtackor och sedlar.

Leksaken riktar sig till barn i åldrarna 4-10 år. I Storbritannien rasar vapenmotståndare mot produkten.  – Det är fruktansvärt att unga människor får de här bilderna som formar dem. Det sänder ut fel budskap, säger Danny Bryan, talesperson för en organisation som arbetar mot vapenbrott, till The Sun. 

Även i Sverige rör leksaken upp känslor.  – Med tanke på hur samhället ser ut skulle jag inte köpa den. Man kan ju undra vad som kommer härnäst, säger småbarnspappan Stefan Hellestedt till Aftonbladet.

Rånleken säljs i Sverige av BR-Leksaker och Toys R us. Aftonbladet har utan framgång sökt företrädare för det danska bolaget Top-toy som äger kedjorna.

Enligt The Sun har Playmobil sagt att leksaken uppmuntrar barn att "fantisera, uppfinna, skapa".

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro