ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar, sluta tryck i era barn onyttigheter

Metro · 22 Feb 2016
Uppdaterad 7 Mar 2016

Foto: TT/privat/montage


klar

Artikellänk är kopierad

Sluta tryck i era barn onyttigheter! Det må vara lätt att säga – och döma. Vilken förälder vill inte ha hälsosamma, lyckliga barn?

Men det är lättare sagt än gjort. Runt hälften av svenskarna är överviktiga eller feta, de flesta väl medvetna om sin övervikt och de matvanor som lett dit. Att äta onyttigt hör ofta ihop med njutning, glädje och gemenskap: fikaraster, middagar, släktkalas… Även tröst och stresslindring. På samma sätt som med alkohol och droger triggas starka lyckokänslor av socker – om än via indirekta mekanismer, men hjärnan bryr sig inte om hur den blir lycklig.

De flesta av oss älskar sötsaker. Och det är klart att barnen ska få om vi äter… Och de ska få unna sig lite sött på kalas, och lite fredagsmys, och lite lördagsgodis, och lite hos mormor och morfar, och lite när alla trettio förskolekompisar fyller år, och… Eller när vi föräldrar inte orkar värja oss längre från arga skrik efter den tionde färgglada högen av godis eller läsk i matbutiken. Som det dessutom är extrapris på.

LÄS MER
Sluta titta på oss överviktiga på gymmet – vi får se ut hur vi vill

Mellan tidiga 1980-talet och tidiga 2000-talet ökade sockerintaget hos barn, enligt Livsmedelsverkets riksomfattande kostundersökning ”Riksmaten 2003”. 2003 kom nästan en fjärdedel av barnens dagliga energi från godis, läsk, snacks, glass, efterrätter och bakverk. Barnen åt 100-200 gram godis varje vecka: 13 procent åt godis varje dag. Bullar, kex, skorpor eller kakor åt barnen tre till fem gånger i veckan, och bara de små fyraåringarna åt också glass två till tre gånger. I genomsnitt drack barnen två deciliter saft per dag – tio procent av skolbarnen drack mer än en halvliter varje dag.

Det finns ett samband mellan sockrade drycker och såväl övervikt som diabetes typ 2. På grund av avsaknaden av fibrer, vitaminer och mineraler gör även socker i annan form än dryck det svårare att känna när en har fått i sig tillräckligt med energi, och svårare att få i sig tillräckligt med näring inom ramen för sitt energibehov. Barnens intag av vitaminer och mineraler var dock tillfredsställande, enligt Livsmedelsverkets studie. Däremot var ungefär en femtedel av alla barn överviktiga. Att barn med övervikt är mer missnöjda med sina kroppar och har sämre självkänsla än normalviktiga barn har visats upprepade gånger i undersökningar, likaså att överviktiga barn i större utsträckning får ätstörningar eller känner sig olyckliga.

LÄS MER
Är du storasyster? Då ökar risken för övervikt

Vi föräldrar har självklart ett ansvar att grundlägga goda vanor hos våra barn, som kommer att följa dem resten av livet. Men här kan livsmedelsbutiker, livsmedelsföretag, kockar och matmagasin vara till stor hjälp! Hjälp oss föräldrar att bli inspirerade och hitta goda och nyttiga alternativ till sötsaker och snacks. Hjälp oss att inte bli ”lurade” och lockade till att köpa sockerstinna produkter till våra älskade små genom reklam, produktplacering och extrapris – lyft istället fram det som både är hälsosamt och gott.

Och alla föräldrar: låt oss inspirera och peppa varandra till nyttiga, sockerfria och goda alternativ till sötsaker och snacks för våra barn. Kanske får vi en extra vitamin eller två till oss själva på köpet.

Karin Jonsson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro