ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrar, ta inte upp sex direkt

Ulrica Widsell · 1 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Man förstår att föräldrarna vill lägga sig i. Men det kan vara jobbigt att de är oroliga, säger Mathilda Sandeborg, 13, som hänger med Sarah Bäck, 14, Runa Hansson, 13, och Celina Norlander, 15, i Stockholms city. Det bästa är att komma överens med föräldrarna, tycker de. 

Man förstår att föräldrarna vill lägga sig i. Men det kan vara jobbigt att de är oroliga, säger Mathilda Sandeborg, 13, som hänger med Sarah Bäck, 14, Runa Hansson, 13, och Celina Norlander, 15, i Stockholms city. Det bästa är att komma överens med föräldrarna, tycker de.  Foto: Urban Brådhe


Prat om kondomer kan skapa osäkerhet

klar

Artikellänk är kopierad

Snacka inte sex med din tonåring när han eller hon ska sova över hos flick- eller pojkvännen. – Det kan bli väldigt laddat att prata om det då. Det är bättre att välja andra tillfällen, säger Metros sex- och relationsexpert Maria Bergström.Tonårsföräldrar hamnar i dilemman när barnen vill bestämma själva. När är det okej för tonåringen att sova över hos pojk- eller flickvännen? Är de mogna för att ha sex? Är det dags att oroa sig för oönskade graviditeter? Många föräldrar blir stressade över att de inte pratat om sex och skydd med sina barn när dessa ska sova hos en pojk- eller flickvän.

– Det är en vanlig reaktion hos föräldrar att ”oj, nu är det dags att prata blommor och bin med barnen, nu är det läge att ge sexualupplysning”. Men tillfället att ha sex och samlagsdebutera det finns ju när som helst. Det sker inte vanligtvis första gången man sover över hos någon, säger Maria Bergström.

Det gäller som förälder att ­för­söka känna in vilken nivå barnet befinner sig på. Det kan bli väldigt fel och kännas pinsamt och pressande för tonåringen om föräldrarna börjar prata sex när de själva bara tänkt titta på film, äta godis och vara nära.– Om man som förälder då går in och pratar om kondomer kvällen innan kanske man som vuxen sexua­liserar det här tillfället. Det kan skapa nervositet och funderingar om vad man förväntas göra som pojk- eller flickvän, säger Maria.

Många vuxna känner sig osäkra inför dessa samtal.– Föräldrar måste släppa tanken på att sexualupplysning är något man ska ge vid ett tillfälle, ett stort, viktigt samtal. Det är bättre att prata om det successivt och vara öppen för att svara på frågor, säger Maria.

Åldersgränser är ingen bra lösning.– Det är så individuellt och olika hur barnen är mogna, säger Maria.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro