ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föräldrarna vägrar vaccinera sina barn – utsätter cancersjuka skolkamraten för livsfara

Aron Andersson · 29 Jan 2015
Uppdaterad 29 Jan 2015

Foto: Youtube


6-åriga Rhett har leukemi och kan inte vaccinera sig. Men hans skolkamraters föräldrar vill inte heller vaccinera sina barn. Nu rasar 6-åringens pappa mot skolans regler.

klar

Artikellänk är kopierad

I Kalifornien är det upp till föräldrarna att bestämma om deras barn ska vaccinera sig eller inte. Och just i Marin County, där 6-åriga Rhett går i skola, är det fler föräldrar än någon annanstans i delstaten som väljer att inte låta sina barn vaccineras mot mässling.

Detta har fått Rhetts pappa, Carl Krawitt att reagera.

– Det är väldigt känslomässigt för mig. Om du väljer att inte immunisera ditt eget barn och ditt eget barn dör för att det får mässling, okej, då är det ditt ansvar, det är ditt val. Men om ditt barn blir sjukt och smittar mitt barn och mitt barn dör, då har ditt val skadat mitt barn, säger han till National Public Radio, NPR.

Eftersom 6-åriga Rhett har behandlats i flera omgångar för leukemi så får han inte ta något vaccin själv. Hans immunsystem är för svagt. Det kan fortfarande dröja månader innan han får vaccinera sig igen. Därför är det ännu viktigare för honom att inte någon i hans omgivning blir sjuk.

På hans skola, Reed Elementary, är det sju procent av föräldrarna som inte vill att deras barn vaccineras. Carl Krawitt har redan tidigare, genom samtal med skolsköterskan, lyckats övertala klassens föräldrar att vaccinera sina barn. Men nu vill han och hans fru att hela skolan ska vaccinera sig och att skolan inte ska släppa in elever som inte vaccinerats, om det inte är på grund av hälsoskäl.

Skolans rektor har svarat att de övervakar situationen och ska göra allt i sin makt för att eleverna inte ska bli sjuka. 

Pojkens läkare vid University of California, i San Francisco, säger att 6-åringen har större risk att drabbas hårt om han får mässlingen, på grund av sitt nedsatta immunförsvar. Enligt honom är det bästa sättet att hjälpa Rhett att vaccinera sina egna barn.

I Sverige är det, precis som i de flesta länder, också valfritt att låta vaccinera sina barn. Men täckningsgraden är hög.

– Vid två års ålder är det 97 procent som är vaccinerade mot mässling, och det tillkommer säkert några som vaccinerar sig senare, säger Tiia Lepp, läkare vid Folkhälsomyndigheten.

– Ur ett rent folkhälsoperspektiv är vaccinationer, efter rent vatten, det som tillfört mest nytta för att vi inte ska insjunka, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro