ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Förändrade attityder: Mer okej att bjuda sin tonåring på alkohol

Linnea Bergman · 31 Jan 2019
Uppdaterad 31 Jan 2019
Färre vuxna tycker att det är helt fel att bjuda tonåringar på alkohol hemma då och då.

Färre vuxna tycker att det är helt fel att bjuda tonåringar på alkohol hemma då och då. Foto: TT/IBL.


Svenskarna har blivit mindre restriktiva gällande att dricka sig berusad när barn är med och att bjuda sin minderåriga tonåring på alkohol hemma, visar en ny undersökning. Oroväckande”, säger Karin Hagman, vd för IQ, som står bakom rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarnas attityder till alkohol kopplat till barn har förändrats, visar en ny rapport från IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som sedan 2010 årligen har undersökt svenskarnas alkoholvanor.

”Man lär tonåringen att dricka”

2010 ansåg 56 procent av svenskarna att det var helt fel att vid enstaka tillfällen bjuda ungdomar under 18 år på alkohol inom den egna familjen. I årets mätning är den siffran nere på 37 procent – en minskning med 19 procentenheter.

– Man lär tonåringen att dricka. Vi vet att de som börjar dricka tidigare ofta dricker mer och oftare under tonåren. Det är inte bra för din tonåring. Man ska absolut inte bjuda sina ungdomar på alkohol hemma, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Karin Hagman, vd på IQ.
Karin Hagman, vd på IQ.

Samtidigt är det numera bara hälften av svenskarna som tycker att det är helt fel att bli berusad när barn är med. Något som 61 procent tyckte 2010.

Barn märker snabbt när vuxna blir berusade

Karin Hagman tycker att även den utvecklingen är oroväckande.

– Man kan bli personlighetsförändrad när man dricker. Både rösten och rörelsemönstret förändras. Barn uppmärksammar det fort och tycker att det är obehagligt. Att dricka ett glas vin när barnen är med är oftast inget problem. Men man ska passa sig när det blir för mycket, säger Karin Hagman.

Fler kvinnor (58 procent) än män (42 procent) tycker att det är helt fel att vara berusad i sällskap med barn, enligt undersökningen.

Det är dock fortfarande få, 2-3 procent, som uppger att de tycker att det är helt rätt att dricka sig berusad när barn är med.

pil
5 andra alkoholtrender

1. En mer tillåtande attityd till alkohol generellt

Acceptansen kring att dricka alkohol generellt har ökat sedan IQ:s undersökningar började göras 2010. 2018 var ett nytt toppår.

– Alkohol finns överallt. I våra sociala kanaler, i reklam och i tv-program som ”Stjärnorna på slottet” och ”Så mycket bättre”. Det har blivit vanligare med after works och man kanske ses över ett glas vin i stället för över en fika. Det gör att vi blir mer accepterande och tycker att alkohol är en del av vardagen, säger Karin Hagman, vd på IQ.

2. Stress kan leda till ökat vardagsdrickande2015 tyckte 18 procent att det var helt fel att ta ett eller två glas vin för att koppla av en vardagskväll. 2018 var den siffran nere på 13 procent.

– Det är ett tecken på den stressande tiden vi lever i. Alkohol kan vara ett sätt att snabbt slappna av. Men det kan senare exempelvis ge ett större ångestpåslag eller svårigheter att sova. Man måste hitta andra vägar än alkohol för att slappna av.

3. Unga mer försiktiga med alkoholen

Inom alla åldersgrupper har inställningen till alkohol blivit mer tillåtande, visar undersökningen. Utom när det gäller de unga, 16-24 år, som i stället har blivit mer återhållsamma i sitt drickande.

4. En ny typ av drickande bland äldre

Äldre är fortfarande mest restriktiva när det gäller alkoholkonsumtion. Men inom den åldersgruppen sker den största förändringen, något som man inte minst märker bland kvinnorna.

– Vi har en helt ny generation av äldre kvinnor. Det är en aktiv, social generation som lever ett liv där alkohol är en större del av livet än det var för tidigare generationer. Jag vill inte moralisera över det. Men man måste tänka på hälsan och det får inte bli för mycket alkohol.

5. Kvinnorna närmar sig männen i synen på alkohol

Kvinnor har fortfarande en mer återhållsam inställning till alkohol än män, men i år är skillnaden den minsta sedan mätningarna startade. Den grupp som driver på utvecklingen är kvinnor över 45 år som tydligast fått en mer tillåtande syn på alkohol.

Källa: Källa: IQ:s Alkoholindex – Svenskarnas attityder till alkohol – tre trender mot en mer tillåtande syn.

Äldre fått en annan inställning till alkohol, visar den nya undersökningen. Foto: TT.
Äldre fått en annan inställning till alkohol, visar den nya undersökningen. Foto: TT.
LÄS MER
Debatt: Stoppa all alkoholreklam
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro