ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förbjud könsdiskriminerande reklam – kvinnor är inga varor

Metro · 15 Jun 2016
Uppdaterad 15 Jun 2016
FI:s partiledare Gudrun Schyman. I bakgrunden en kritiserad brittisk reklam som ledde till protester.

FI:s partiledare Gudrun Schyman. I bakgrunden en kritiserad brittisk reklam som ledde till protester. Foto: Montage/TT/Lars Pehrson


Sverige måste aktivt motverka sexistiska uttryck och utmana traditionella könsroller. Därför vill vi att en lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam införs i Sverige, skriver Gudrun Schyman, partiledare Feministiskt initiativ.

klar

Artikellänk är kopierad

Sexualisering av det offentliga rummet ökar och finns överallt i vår vardag. Utmed gatan, i tunnelbanan och i olika former av media så gör sig reklamen påmind och fyller upp våra synintryck. En del av problematiken är inte att reklamen ökar utan att den sexistiska reklamen ökar och påverkar människors syn på kön och sexualitet. Det förstärker föreställningen om kvinnor som varor som kan konsumeras. Nu vill Londons borgmästare Sadiq Khan få till ett förbud mot sexistisk reklam i tunnelbanan, något som Feministiskt initiativ följer med intresse.

►LÄS MER: LUF: Politiker ska inte styra över reklamen

FN:s kvinnokommitté har redan kritiserat Sverige för den utbredda sexualiseringen av det offentliga rummet, som de menar underminerar kvinnors rättigheter. Att kvinnor, i högre utsträckning än män, avbildas som sexualiserade objekt i reklam och annan media kan även förstås som ett demokratiproblem.

Som ett av världens första länder skrev Sverige under FN:s kvinnokonvention 1980. I och med det har Sverige sagt sig vilja följa konventionens olika artiklar. Bland annat så har Sverige förbundit sig att vidta lämpliga åtgärder för att "ändra män och kvinnors sociala och kulturella beteendemönster för att därmed avskaffa fördomar samt seder och bruk som grundar sig I föreställningen om det ena könets underlägsenhet eller på stelnade roller för män och kvinnor".

►LÄS MER: Enkät: Kvinnor i riksdagen utsätts för sexism

När ett sexistiskt bildspråk används i reklam befäster det könsnormer och maktordningar i samhället istället för att motverka och utmana dem. Sexualisering och objektifiering av ett kön motverkar principen om människan som självständig och fri och kan inskränka kvinnors möjlighet att värna sin kroppsliga integritet.

Alla som sagt sig villiga att arbeta för de mänskliga rättigheter och jämställdhet, så som Sverige gör, behöver vara aktiva när det kommer till att motverka sexistiska uttryck och även se till att utmana traditionella könsroller. Vi vill därför att en lagstiftning mot könsdiskriminerande reklam införs i Sverige.

Gudrun Schyman

Partiledare Feministiskt initiativ

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro