ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förbjudet skriva bilar på barn

Billy Andersson · 27 Sep 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
Barn får även i fortsättningen äga bilar, men föräldrarna måste ta det ekonomiska ansvaret. Pojkarna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra.

Barn får även i fortsättningen äga bilar, men föräldrarna måste ta det ekonomiska ansvaret. Pojkarna på bilden har inget med innehållet i artikeln att göra. Foto: Sven-Olof Ahlgren/SCANPIX


Ny lag ska skydda minderåriga från betalningsanmärkningar och böter

klar

Artikellänk är kopierad

LAGAR. Hela 267 svenska barn har betalningsanmärkningar på grund av att de inte har betalat fordonsskatt. 186 barn är registrerade hos kronofogdemyndigheten för obetalda parkeringsböter. Skulder som de fått trots att de saknar körkort men som kan ge ekonomiska konsekvenser i framtiden. Antalet skuldsatta barn ska ner till noll i och med ny lagstiftning, som träder i kraft den 1 oktober och som inte längre gör det möjligt att låta barn ensamma stå registrerade på fordon.I dag är 12 000 barn registrerade som fordonsägare i bilregistret. – I vissa fall har man haft skäl som vid ett arv eller om det är en 16-åring som har en bil att meka med fram till att han får körkort, säger Kjell-Åke Sjödin på Vägverket. – I andra fall är det för att komma undan skatter och avgifter för bilarna. Ändå är det relativt få ”bilägande” barn som hamnar hos kronofogden om man jämför med hur många det finns. Men för några år sedan undersökte Vägverket fordonen som är registrerade på barn och kom fram till att de oftare var obesiktigade, oförsäkrade och kan kopplas samman med dröjsmål vad gäller att betala även andra avgifter. Kronofogdemyndigheten noterar nu att antalet barn med bil som hamnat i deras register har minskat. Åsa Mattsson på kronofogdemyndigheten tror att det beror på medieuppmärksamheten. Den senaste tiden har kronofogden även informerat förmyndaren när ett barn hamnar i deras register. – Jag tror inte att folk förstår konsekvenserna av att deras barn hamnar i våra register, säger Åsa Mattsson.Den nya lagen innebär att en minderårig inte ensam kan registreras på ett fordon. Barn kan fortfarande vara ägare men då måste en förmyndare, det vill säga en förälder, även vara registrerad som brukare av fordonet. Juridiskt är det jämförbart med när en person leasar en bil. Brukaren blir ansvarig för skatter, försäkringar och andra avgifter kopplade till bilen. Den nya lagen betyder också att barn som i dag står som ägare måste komplettera registreringen med en brukare.Däremot kan inte de barn som finns i kronofogdens register skriva över sina anmärkningar på sina vårdnadshavare. – Nej, lagstiftningen kan inte gälla retroaktivt. Tyvärr, säger Åsa Mattsson.

klar

Artikellänk är kopierad

Billy Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro