ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förbud mot barnäktenskap i Pakistan drogs in: "Oislamiskt"

Hugo Ewald · 16 Jan 2016
Uppdaterad 16 Jan 2016
Marvi Memon tog initiativet till det tillbakadragna lagförslaget.

Marvi Memon tog initiativet till det tillbakadragna lagförslaget. Foto: Pakistans parlament/Alamy


En lagändring som skulle förbjuda barnäktenskap i Pakistan drogs tillbaka under fredagen efter att landets råd för muslimsk ideologi bedömde lagförslaget som oislamiskt. Det betyder att flickor i Pakistan kommer att kunna fortsätta giftas bort från sexton års ålder.

klar

Artikellänk är kopierad

Under fredagkvällen svensk tid kunde nyhetsbyrån AFP och The express tribune rapportera om att det lagförslag som skulle höja giftemålsåldern för kvinnor i Pakistan från 16 till 18 år dragits tillbaka. Detta efter att landets råd för islamisk ideologi bedömt lagförslaget som blasfemiskt och oislamiskt. ► LÄS MER: 8-årig flicka giftes bort – dog efter sex på bröllopsdagen

Rådet bildades 1962 för att rådge landets parlament om lagförslags kompabilitet med Sharia. Rådets bedömningar är inte bindande, och tidigare yttranden från rådet har mött mycket kritik. Enligt AFP ska bland annat rådet 2013 ha uttryckt åsikten att DNA-bevis inte ska kunna användas i våldtäktsfall. Istället menar rådet att personer som utsätts för en våldtäkt måste backa upp sin anmälan med fyra vittnen.

Lagförslaget ritades fram av Marvi Memon, som är en medlem av det styrande Pakistanska muslimska förbundet, och krävde en höjning av den lagliga äktenskapsåldern till 18 år samt upp till två års fängelse för personer som organiserat barnäktenskap. Men i skrivande stund är lagförslaget alltså tillbakadraget. Giftemålsåldern för män är är och förblir satt vid 18 års ålder.

Det här är inte första gången Pakistans råd för islamisk ideologi uttryckt åsikter om vilken minimiåldern för äktenskap bör vara. I maj 2014 menade rådet att den nuvarande sextonårsgränsen inte är kompatibel med islam. Enligt rådet bör kvinnor istället kunna gifta sig så fort de "visat tecken på pubertet" och rådet har försvarat att kvinnor gifts bort så tidigt som vid nio års ålder. Beslutet har mött hård kritik från rättighetskämpar i Pakistan. – Det är tragiskt att politikerna fallit för pressen från rådets orättvisa uttalande, sa fredskämpen och aktivisten ► LÄS MER: Nej, denna bild visar inte hur en flicka tvingas gifta sig i Syrien Statistik från det globala partnerskapet "Girls not brides" visar att så många som 21 procent av Pakistans flickor är gifta före de fyllt 18 år. Fortfarande är olika former av arrangerade äktenskap vanliga.I.A. Rehman till AFP och tillade att rådet genom detta beslut banar vägen för sitt eget upplösande.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro