ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fördjupad kris efter "massaker"

metro · 8 Jul 2013
Uppdaterad 8 Jul 2013

Muslimska brödraskapet manar till nya protester sedan ett femtiotal människor dödats i vad rörelsen beskriver som en massaker utförd av militären. Utsikterna för ett civilt styre och minskat våld ter sig mer avlägsna.

klar

Artikellänk är kopierad

Mursi-anhängare i tårar utanför moskén Raba El-Adwyia i Kairo.
Mursi-anhängare i tårar utanför moskén Raba El-Adwyia i Kairo.Foto: Suhaib Salem/Reuters

Demonstranterna bad under en fredlig protest på måndagen när säkerhetsstyrkor sköt ihjäl dem. Det som det Muslimska brödraskapet beskrev som en massaker kallade Egyptens militär för en "terroristattack" där beväpnade demonstranter försökt storma den militärkasern där den avsatte presidenten Muhammad Mursi tros befinna sig.

Synen på vad som hände vid republikanska gardets anläggning tidigt på måndagsmorgonen gick skarpt isär i Egypten.

- Det finns två versioner av sanningen. Försoning finns inte på kartan, allt sköts av militären nu, säger egyptiern Khaled Hammad som inte tycker att någon av massprotesterna förändrat den verkliga maktens ansikte.

Journalister i Kairo vittnade om att stadens sjukhus fyllts av sårade. Över 50 människor dödades och fler än 400 skadades, enligt al-Jaziras rapportering fanns flera kvinnor och barn bland de som dödats.

Muslimska brödraskapet manade till protester mot armén, som i sin tur varnade demonstranter att komma i närheten av säkerhetsanläggningar. Arméchefen vill driva Egypten till samma öde som Syrien, sade ledaren för Brödraskapet Muhammad Badie i ett uttalande.

Leif Stenberg vid Centrum för Mellanösternstudier i Lund ser små utsikter för att våldet kommer att minska och ser situationen som särskilt allvarlig om uppgifterna om att militären skjutit ihjäl demonstranterna stämmer.

- Armén har sagt att de ska tillåta fredliga protester, men då visar de med all tydlighet att det är en militärkupp och inget försök att upprätthålla demokratin, säger Stenberg.

Stenberg ser det som avgörande att få med Muslimska brödraskapet, som vann valet och representerar en stor del av egyptierna, i förhandlingarna för att situationen ska lugna sig. Något han inte bedömer som omöjligt då ledarskapet är pragmatiskt.

Utsikterna för en snabb övergång till civilt styre tedde sig mer avlägsna efter måndagsmorgonens våld. Salafistpartiet al-Nur, som ställde sig bakom avsättningen av Mursi, drog sig ur samtalen med anledning av militärens agerande och de övriga lyckades inte enas om en premiärminister.

Khaled Hammad, sätter sitt hopp till alla de samtal som förs på Egyptens gator.

- Jag har ingen anledning att vara optimistisk, det är mer polariserat än någonsin, men vart du än går förs politiska diskussioner, alla är medvetna och beredda att delta politiskt. Så har det aldrig varit förut.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro