ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fördomar och fel – men Sverige är ändå bäst i klassen

Åsa Larsson · 29 Okt 2014
Uppdaterad 29 Okt 2014

Foto: TT/All Over Press


klar

Artikellänk är kopierad

​Svenskar gissar fel på hur många invandrare det bor här, hur många tonåringar som bli mammor varje år och andel som tillhör olika religioner. Men vi gissar ändå bäst av alla undersökta länder i en stor brittisk undersökning.

​​​​ Hur många i landet är kristna och hur många är muslimer? Hur många röstar? Hur många är arbetslösa?

​​I en stor undersökning  från det brittiska opinionsföretaget Ipsos Mori har människor med olika nationaliteter fått svara vad de tror, och det är väldigt stora skillnader mellan verkligheten och svaren, skriver Guardian.

Amerikanerna tror att en fjärdedel av alla flickor mellan 15 och 19 års ålder fött barn det här året. Den egentliga andelen är tre procent. Britter tror att andelen invandrare är dubbelt så stor som den är.

►Här kan du se grafik över alla jämförelserna

I rapporten påpekas att de här missuppfattningarna påverkar oss, politiken och samhällslivet.

Exempelvis tror svenskar att 17 procent av Sveriges befolkning är muslimer , när sanningen är fem procent. Andra länder sticker också ut med stora skillnader – exempelvis Australien där det pågår debatt om kvinnor i slöja tror invånarna att det bor 18 procent muslimer , alltså nästan en femtedel av landets befolkning när sanningen är två procent.

På samma vis tror många länders invånare att den kristna befolkningen är mycket mindre än den faktiskt är. Undantaget är Sydkorea, som av någon anledning fått för sig att de kristna i landet är 42 procent när sanningen är 13.

​​Varje land verkar ha sin egen favorit-missuppfattning. Tyskar tror till exempel att de tonåriga mödrarna är 35 gånger fler än de är i Tyskland. Sydkoreanerna tror att deras medellivslängd är 89 år när den egentligen är 80 och Spanien underskattar sin spektakulära ungdomsarbetslöshet som ligger på 56 procent.

Italienarna gissade mest fel av alla länderna och svenskarna klarade sig bäst.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro