ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fördomsfull bild av män som slår kvinnor

Katarina Arnstad Elmblad · 24 Okt 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

NY RAPPORT. Det brister i kunskapen om mäns våld mot kvinnor och barn inom landets kommuner och landsting. Det konstateras i en ny rapport som beställts av Sveriges Kommuner och Landsting. – Jag är förvånad. Jag trodde att kunskapen skulle vara betydligt större, säger Mona Eliasson, professor i psykologi med genusinriktning vid högskolan i Gävle, som skrivit kunskapsöversikten ”Mäns våld mot kvinnor i nära relationer”.

Hon tycker det är särskilt anmärkningsvärt att många utbildningar inte har obligatorisk utbildning om mäns våld mot kvinnor på schemat. Som exempel nämner hon läkar-, jurist-, präst- och lärarutbildningen. Konsekvensen blir att kvinnor och barn som behöver hjälp med att ta sig ur en våldsam relation inte får någon.

Mona Eliasson har under arbetet med kunskapsöversikten märkt att det finns en stereotyp bild av en våldsam man som antingen en olycklig fängelsekund född i ett annat land som inte förstår vår kultur eller en mentalt sjuk person. Hon menar att personal har lättare att blunda för problemet om det är någon som liknar en själv, medan det är lättare att agera om fördomar får råda.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Arnstad Elmblad
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro