ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fördubblat antal blodcancerfall utanför Preems raffinaderi

Stockholm TT · 20 Sep 2006
Uppdaterad 18 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Jag är förvånad över resultatet eftersom de uppmätta halterna av bensen och andra cancerframkallande ämnen var låga, säger professor Lars Barregård vid arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset till TT. Han jämför dem med värden som uppmäts i centrala Göteborg. -Man väntade sig inte att det här ganska beskedliga extratillskottet från raffinaderiet skulle ge en märkbar ökning av blodcancerfallen, säger Barregård. Samtidigt tillägger han att sannolikheten för att det enbart skulle bero på slumpen är två gånger på tusen. Kraftig ökning Som forskare kan han inte bortse från att de drabbade exempelvis varit utsatta för röntgen, cellgiftsbehandling eller att det finns ärftliga faktorer med i bilden. -Därför vore det intressant att följa upp de enskilda fallen. Det är inför en planerad utökad verksamhet och miljöprövning vid Preemraff som forskarna har studerat samtliga cancerfall under åren 1975-2004 i Lysekil. Lyse och Brastad ligger närmast i Preemraffs vindriktning.

Under hela perioden inträffade 1,5 gånger så många leukemifall i de båda församlingarna jämfört med vad som kunde förväntas och under perioden 1995-2004 skedde mer än en fördubbling. Det inträffade 19 fall jämfört med förväntade 8,5 fall. Fördjupning behövs-Jag ser naturligtvis allvarligt på resultatet. Det är nödvändigt att gå vidare med fördjupade studier, säger kommunens miljöchef Olof Österberg. -Speciellt mot bakgrund av att Preem håller på med att nytt projekt, där miljöprövningen är en process som vi har framför oss. Raffinaderiets chef Per Olsson säger sig också vara förvånad över resultatet. -Vi gjorde en liknande undersökning 2001 och då hittade man ingen ökning av sjukdomsfallen i vårt närområde. Olsson hävdar att utsläppen vid Preemraff inte är större än i en normal stadsmiljö. -Vi har minskat utsläppen av bensen med 80 procent den senaste tioårsperioden.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro