ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fördubbling av antalet kameror i Skåne på sex år

Tobias Berg/Marcus Carlsson · 4 Jan 2013
Uppdaterad 3 Jan 2013

Foto: Scanpix


Skåningarna blir allt mer övervakade. På sex år har antalet platser med kameror i länet nästan fördubblats.

klar

Artikellänk är kopierad

– Kamera-övervakning innebär inte att brotten minskar, utan att de flyttas en bit bort, säger statsvetaren Mikael Sundström.

På Länsstyrelsen, som ger tillstånd för kameraövervakning, ser man en påtaglig ökning av både ansökningar och beviljade tillstånd. 

– Ett område där det ökat mycket är skolorna. För tio år sedan hade 4 skolor tillstånd till allmän kameraövervakning. Nu har 124 skolor tillstånd, säger Henrik Kvennberg, tillståndsansvarig för kameraövervakning på Länsstyrelsen. 

Nyligen beviljades även tillstånd för kameraövervakning på alla Skånetrafikens tåg och till 91 övervakningskameror på köpcentret Emporia i Malmö, som nu blir Skånes näst mest övervakade plats. 

– Det är ett stort hus och det är väldigt mycket människor, så det behövs. Vi har dem inte för att övervaka utan för att garantera säkerheten, säger Frederik Ekelund, Center manager för Emporia. 

Frederik Ekelund får medhåll av Leif Svensson, säkerhetschef på Jernhusen, som äger Skånes mest övervakade plats: Malmö Central. Enligt honom förebygger centralens 148 kameror brott och gör att resenärerna känner sig tryggare.

– Frågan är vad som är mest integritetskränkande, att bli överfallen eller filmad, säger han.

För Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, beror den kraftiga ökningen av beviljade tillstånd antagligen på att integritetsfrågan inte längre drivs politiskt.

– När en sådan motkraft saknas så blir det naturligt att det blir mer behovsstyrt. Då ser man bara till behoven utan att notera de integritetsaspekter som kan finnas hos allmänheten, säger Mikael Sundström. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg/Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro