ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Fördubbling av avstängda elever

Annika Anjou · 29 Nov 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Hot och våld gör att gymnasister förvisas från skolan

klar

Artikellänk är kopierad

HOT. Antalet gymnasieelever i Malmö som stängs av på grund av våld eller droger har mer än fördubblats på fem år. Under förra läsåret stängdes totalt 33 elever av. Av dem hade 20 utsatt andra elever eller lärare för våld eller hot.– Det får inte förekomma. Men jag skulle tro att ökningen är densamma över hela landet, säger utbildningsdirektör Matz Nilsson.

En elev som exempelvis hotat andra elever med kniv stängs av under 14 dagar och erbjuds sedan hjälp att hantera sin aggressivitet.– Man måste följa upp varje händelse med någon form av insats från skolans sida, säger Matz Nilsson.Under de senaste fem åren har 20 elever förvisats, det vill säga stängts av under längre tid, som mest två terminer. De har gjort sig skyldiga till grovt våld, eller när det gäller vuxenstuderande, till grovt fusk.

Allt fler av de kommunala gymnasiernas elever stängs också av för att de använt eller sålt droger på skolan. – Missbruket upptäcks oftare på våra yrkesprogram. Eleverna är ute på praktik och blir mindre anonyma än elever på teoretiska program, säger utbildningsdirektören.Den skola som också utmärker sig med att stänga av flest elever är Jörgen Kocks gymnasiet med flera yrkesprogram. Av de 33 avstängda eleverna förra året kom 11 från den skolan.– Vi vet att problemen finns på alla skolor. Ibland kan man undra om det bara är omsorgen om eleverna som styr hur man arbetar mot våld och droger, säger rektor Jan Malmberg.•• Menar du att vissa skolor månar om sin fasad och försöker sopa problemen under mattan?–  Jag säger inte att det är så, men tanken slår en, menar Malmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Annika Anjou
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro