ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Före detta grisbönderna: Det finns inget bra kött”

Erik Paulsson Rönnbäck · 26 Jun 2015
Uppdaterad 28 Jun 2015

Gustaf och Caroline var småskaliga köttbönder som sålde fläsket till en finkrog i Stockholm – men fick dåligt samvete och blev veganer. Nu vill de utmana bilden av den lyckliga grisen. Det finns inget bra kött”, säger Gustaf.

klar

Artikellänk är kopierad

– Köttproduktionen har en väldigt stor miljöpåverkan, det insåg jag när jag köpte flera ton potatis i veckan för att mata grisarna, säger den tidigare grisbonden Gustaf Söderfeldt, som nu är vegan.
– Köttproduktionen har en väldigt stor miljöpåverkan, det insåg jag när jag köpte flera ton potatis i veckan för att mata grisarna, säger den tidigare grisbonden Gustaf Söderfeldt, som nu är vegan.Foto: Robin Ivehult

Tre vindar blåste åt samma håll när Gustaf Söderfeldt, 35, övertalade sambon Caroline Walberg, 27, om att skaffa grisar på hösten 2006: För det första hade de flytt lägenheten i Malmö för en bondgård i Åmmeberg i Närke, för det andra kunde grisproduktionen bli ett sätt att dryga ut inkomsterna i det nya livet som småskaliga lantbrukare, för det tredje ropade trendmedvetna stadsbor efter kött från bönder som inte tävlade i att pressa kilopriserna.

– Vi fick mycket positiv respons från kunder som pratade om hur bra det var med grisarna. Jag förstod att det var bland det finaste man kunde göra, säger Gustaf, som axlade huvudansvaret för köttproduktionen.

LÄS MER
Svenskarnas klimatavtryck ökar – kött är största boven

Rasen mådde bättre än många andra grisar eftersom den växte långsamt och djuren fick gå utomhus året runt. Gustaf och Caroline hamnade i en kokbok, fläsket såldes till en restaurang i Stockholm med en stjärna i Michelinguiden, och till slut kunde paret öppna en egen matbutik. Men i takt med att Gustaf lärde sig mer om djuren kunde han lättare läsa av deras humör, och till slut kom han fram till att de inte trivdes med att vara instängda i hagen. Han förklarar att det dåliga samvetet växte i takt med berömmet.

– Jag ville vara en snäll människa, samtidigt som jag dödade djur med känslor och familjer. Jag fick allt större problem med att känna att det jag gjorde var rätt, säger han.

Caroline, som varit kritisk till grisproduktionen från första början, hjälpte honom att skicka de sista grisarna till slakt i början av 2013. 

– Det var väldigt befriande. Det var sorgligt att behöva se djuren varje dag och tänka att man har deras liv på sitt samvete, säger hon.

LÄS MER
Så rött kan du äta ditt kött – utan att det är farligt

Sedan följde en radikal omsvängning: Gustaf och Caroline blev veganer och gick över till att enbart odla grönsaker.

– Jag närde en förhoppning om att det skulle finnas ett bra kött, men insåg av egen erfarenhet att det inte finns, utan bara marginellt bättre kött, säger Gustaf Söderfeldt.

Hur vet du att djuren alltid mår dåligt?

– Det spelar ingen roll om man försöker döda dem eller stänger in dem på ett snällt sätt, det är fortfarande inte något som djuret själv skulle vilja.

LRF: Vi håller inte med

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro