ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Föreställning i tre länder samtidigt

Karolina Skoglund · 2 Mar 2014
Uppdaterad 3 Mar 2014
Vad är nationalism för dig? – Tyvärr klingar ordet nationalism illa i mina öron. Jag associerar till nazister som vill exkludera vissa personer i sin nation och inte inkludera alla. Min önskan är att ordet i stället betydde tillhörighet och gemenskap. Jag hoppas att det blir så i framtiden. Marika Carlsson, 40, komiker, Stockholm.

Vad är nationalism för dig? – Tyvärr klingar ordet nationalism illa i mina öron. Jag associerar till nazister som vill exkludera vissa personer i sin nation och inte inkludera alla. Min önskan är att ordet i stället betydde tillhörighet och gemenskap. Jag hoppas att det blir så i framtiden. Marika Carlsson, 40, komiker, Stockholm. Foto: Julio C Saint’ Just


Hur skapades Anders Behring Breivik? Vad innebär det egentligen att stänga någon annan ute? Och vilka förutfattade meningar har vi om begreppet nationalism? Det är frågor som dramatiker från Sverige, Norge och Danmark berör i föreställningen Nationalismens apostlar”.

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är nationalism för dig? 
 
  – Att ha stabila rötter i sin egen kultur, erfarenhet och språk skapar trygghet nog att möta andra med respekt och förståelse är en sida. Den andra formen av nationalism är ett uttryck för en bristande förankring där man letar efter ”de andra”. Marit Paulsen, 74, ledamot i Europaparlamentet, Malung.
Vad är nationalism för dig? – Att ha stabila rötter i sin egen kultur, erfarenhet och språk skapar trygghet nog att möta andra med respekt och förståelse är en sida. Den andra formen av nationalism är ett uttryck för en bristande förankring där man letar efter ”de andra”. Marit Paulsen, 74, ledamot i Europaparlamentet, Malung.Foto: Julio C Saint’ Just
Vad är nationalism för dig? 
 
  – Jag tänker på att man gillar sitt land.
 
 
  Amaria Kazi-Tani, 30, byggingenjör, Stockholm.
Vad är nationalism för dig? – Jag tänker på att man gillar sitt land. Amaria Kazi-Tani, 30, byggingenjör, Stockholm.Foto: Julio C Saint’ Just
Vad är nationalism för dig? 
 
  – Det känns som något förlegat och jag tycker att det är konstig att det fortfarande är det så stort och 
 
 
  aktuellt.
 
 
  Mathias Fältmarsch, 35, agent i modebranschen, Stockholm
Vad är nationalism för dig? – Det känns som något förlegat och jag tycker att det är konstig att det fortfarande är det så stort och  aktuellt. Mathias Fältmarsch, 35, agent i modebranschen, StockholmFoto: Julio C Saint’ Just
Vad är nationalism för dig? 
 
  – Att man tillhör ett land och man är stolt över det.
 
 
  Deniz Bergsdal, 19, student, Tumba
Vad är nationalism för dig? – Att man tillhör ett land och man är stolt över det. Deniz Bergsdal, 19, student, TumbaFoto: Julio C Saint’ Just
Vad är nationalism för dig? 
 – Jag tänker på länder och det som förenar dem, typ värdegrund och sunt förnuft. James Stomberg, 21, student, Solna
Vad är nationalism för dig? – Jag tänker på länder och det som förenar dem, typ värdegrund och sunt förnuft. James Stomberg, 21, student, SolnaFoto: Julio C Saint’ Just

Föreställningen på Dramatens stora scen har fritt inträde, och kan även ses live på Metro.se och dramaten.se.

Dramatiker i Sverige, Norge och Danmark har alla ställt sig frågor om nationalismen. Hur ser det ut i huvudet på den som exkluderar personer från ett visst landområde? Och vad har begreppet för historisk bakgrund? Resultatet är föreställningen ”Nationalismens apostlar”, som ges i tre delar samtidigt – i de tre ländernas huvudstäder.

►Dramatenskådisar: Det här är nationalism för mig

En del framförs på respektive teater och livestreamas samtidigt till de två övriga teatrarna. Publiken i Köpenhamn, Oslo och Stockholm ser alltså alla delar.

Dramatikern Lucas Svensson har skrivit den svenska delen av ”Nationalismens apostlar”. eftersom han anser att begreppet är högaktuellt ur ett samtidsperspektiv.

Inte minst med ett parti som Sverigedemokraterna i riksdagen.

– Jag känner att det jag skrivit är ett direkt nedslag i Sverige absolut just nu.

►Kulturministern: Man ska inte bara roa

Nationalismen är därför något som måste diskuteras och teater är ett bra redskap för det, menar han. Utöver nedslaget i dagens Sverige gör han ett försök att definiera begreppet nationalism, både i samhällslivet och på ett privat plan.

– Samtidigt som vi förenar en nation så konstruerar vi ett ”vi” och ”dem”. Men vad innebär det att definiera oss så och därmed stöta ut någon annan? Det kommer det att handla om.

Men det finns helt klart en del svårigheter i att skriva en föreställning som denna, menar han.

– Det handlade om att vara mycket personlig och samtidigt kunna vara objektiv i det hela, så att man kan göra en analys. Det är ett viktigt ämne.

► ”Man väckte en retorik som hade varit död”

►  Twitterstorm på #nationalismförmig

► Avskaffa nationer – eller återta begreppet?

►  Nationalismen ska synas – Metro och Dramaten i nytt samarbete

► Dramatenskådisar: ”Allt vi trycker ner börjar jäsa”

► ”Tänk om det var Jimmie, inte Zlatan”

Dramatikern och regissören Christian Lollike har skrivit den danska delen av  ”Nationalismens apostlar”.
Dramatikern och regissören Christian Lollike har skrivit den danska delen av  ”Nationalismens apostlar”.Foto: Sören Vilks

”Att vara dansk var något man var stolt över”

Dramatikern och regissören Christian Lollike har skrivit den danska delen tillsammans med Mads Madsen. Så sent som i fjol satte Lollike upp ”Manifest 2083”, som handlar om hur Anders Behring Breivik ser sig själv. Något som minst sagt väckt reaktioner, inte minst innan den hade premiär.

– Jag läste manifestet och uppfattade Breivik som en mer rationell person än vad media gjorde honom till och tyckte att det var en farlig demonisering, säger han.

I efterhand både hyllades och prisades han, då man menade att han gjorde modig teater med ett syfte att förstå det obegripliga.

– Den ger en större förståelse för vem Anders Behring Breivik är och att han snarare är ett symptom på en tidsanda än en enskild individ. Naturligtvis finns det inte många som kan begå en sådan handling men tankesättet, frustrationen och ideologin delas av många.

Medverkan i ”Nationalismens apostlar” har, precis som med ”Manifest 2083”, ett tydligt syfte och innefattar både Danmarks drottning och EU:s ordförande.

– Jag har ju bott i ett land där det nationella, att vara dansk, var något man var stolt över. Att vara dansk var något som förknippades med liberalism. Så är det inte längre.

Kristian Lykkeslet Strømskag, som skrivit den norska delen, vill diskutera den psykologiska aspekten av vad som kan leda till att skapa personer som Anders Behring Breivik.
Kristian Lykkeslet Strømskag, som skrivit den norska delen, vill diskutera den psykologiska aspekten av vad som kan leda till att skapa personer som Anders Behring Breivik.Foto: Sören Vilks

Vad skapar personer som Breivik?

Kristian Lykkeslet Strømskag, som skrivit den norska delen, vill diskutera den psykologiska aspekten av vad som kan leda till att skapa personer som Anders Behring Breivik och den aggression han representerar. 

I föreställningen undersöks därför det offentliga samtalet före och efter den 22 juli.

– Jag vill lyfta fram vissa frågor, formuleringar och tankar som får publiken att reagera. 

– Teatern har förmågan att ställa olika åsikter mot varandra och diskutera. 

– När det är som bäst bryter den ens förväntningar och förutfattade meningar. Då utmanas tankar, åsikter och attityder, säger  Kristian Lykkeslet Strømskag .

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro