ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Företag anklagas för skogsbranden i Västmanland – begärs på miljonbelopp

Filip Häggberg · 26 Jan 2018
Uppdaterad 26 Jan 2018
Markberedningsarbetet borde inte ha utförts, menar åklagaren.

Markberedningsarbetet borde inte ha utförts, menar åklagaren. Foto: Fredrik Persson/TT


Den stora skogsbranden i Västmanland omfattade 150 kvadratkilometer och förstörde skog, bebyggelse och annan egendom. Nu begär åklagaren att två inblandade företag ska betala företagsbot – för allmänfarlig vårdslöshet.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet på juli 2014 uppstod en skogsbrand i Västmanland som till slut omfattade 150 kvadratkilometer och förstörde egendom till stora värden.

Det var i samband med ett markberedningsarbete som branden uppstod – och nu anser kammaråklagare Christer Sammens att de inblandade företagen ska betala varsin företagsbot.

Han begär att Västmanlands tingsrätt ska döma uppdragsgivaren Stora Enso Skog AB och uppdragstagaren MB Skog AB att betala 5 miljoner kronor vardera, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Brottet är allmänfarlig vårdslöshet.

Enligt åklagaren har företagen vållat branden av oaktsamhet – arbetet borde inte ha utförts på grund av väder och andra omständigheter.

”I vart fall borde man ha sett till att det fanns brandvakt och tillräcklig släckningsutrustning när man nu utförde arbetet”, avslutas pressmeddelandet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro