ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Företag blir först i USA med chip i anställdas händer – svenske Jowan ligger bakom

Linnea Bergman · 25 Jul 2017
Uppdaterad 25 Jul 2017
Jowan Österlund står bakom ett microchip som sätts in i handen och som ett företag i USA nu valt att erbjuda alla sina anställda.

Jowan Österlund står bakom ett microchip som sätts in i handen och som ett företag i USA nu valt att erbjuda alla sina anställda. Foto: AP/TT.


Biohackern Jowan Österlund ska göra oss till digitala supermänniskor. Nu har ett företag i USA nappat på hans idé – och erbjuder alla sina anställda ett chip i handen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jowan Österlund, 36, är piercaren med studio i Linköping som blivit en av världens största biohackers. Nu hjälper han ett företag att bli det första i USA att erbjuda tekniken till sina anställda.

Genom sitt företag Biohax erbjuder Jowan Österlund ett så kallat nfc-chip, vilket står för ”near field communication”. På bara någon sekund sätts chipet in i handen, exempelvis mellan tummen och pekfingret. Chipet gör att information sedan kan överföras mellan olika ytor. Ungefär som ett passerkort fungerar, fast inne i handen.

Tanken är att underlätta vardagens betalningar, inloggningar och inpasseringar, samtidigt som företagen gör en insats för miljön.

– Ett sånt här chip kan ersätta 150 stycken plastkort, säger Jowan Österlund.

Metro uppmärksammade Jowan Österlund förra gången i november 2015. Då var hans chip-företag fortfarande ”en liten side-business”, som han själv uttrycker det. Sedan dess har mycket hänt.

Intresset har växt i Sverige och över hela världen. Företag har börjat anpassa sina mjukvaror för att fungera tillsammans med microchipet, istället för tvärtom, vilket Jowan Österlund ser som ett stort steg framåt.

Företaget som nu erbjuder sina anställda ett chip heter Three Square Market och ligger i River Falls i Wisconsin. Chipet ska erbjudas alla anställda som vill ha det och kunna användas för att öppna dörrar, logga in på datorer, låsa upp telefoner och användas vid betalning. Intresset från de anställda har varit stort, berättar Jowan Österlund.

– Det var runt 50 personer som redan första dagen skrev upp sig på ett chip.

Om en vecka, den 1 augusti, ska personalen få sina chip insatta. Jowan själv tar ett flyg till USA på söndag och har numera ett kontor i Three Square Markets lokaler. Även om familjen tillsvidare blir kvar i Sverige lär det bli en del resor över Atlanten framöver för biohackern som har sin bas i Helsingborg.

Nyheten om att ett första företag i USA nu erbjuder nfc-chip till sina anställda har blivit ordentligt uppmärksammad.

– Företaget har varit chockade över uppmärksamheten från media. Det ska bli intressant att åka dit nu, mediedrev i USA har man ju bara sett på tv, säger Jowan Österlund.

Hans strategi framöver är att fortsätta att expandera i USA, och parallellt även expandera i Europa.

– När något kommer från USA så känns det intressant för många, även om det kom från Europa från början. Det blir en slags flippereffekt. Jag har knappt hunnit kolla min inkorg, men bara i går kväll var det sju-åtta andra företag som hade hört av sig och var intresserade av vad vi gör, berättar Jowan Österlund.

Men det är samtidigt ett stort byråkratiskt jobb att införa microchip som ett helt nytt segment i samhället. Än så länge är få saker anpassade till hans lösning. Både vad gäller avtal, lagar och regler och befintlig teknologi.

– Det är det klassiska. Samhället är inte ikapp teknologin. Men man får se det som en utmaning helt enkelt, säger Jowan Österlund.

Samtidigt är han medveten om att ett sådant här chip skulle kunna missbrukas. Exempelvis skulle det kunna användas för att övervaka människor, vilket gör att säkerhetsaspekten är viktig.

– Men så är det med all teknik, den har två sidor, säger han.

Jowan Österlund tror även på att införa chipen i campusmiljö framöver. Drömmen är att studenter som lär sig om den här typen av teknik samtidigt kan ha ett eget chip i handen.

– Det skulle ge otroliga synergieffekter. Sverige ska vara främst och effektivast i världen, både när det gäller att vara teknologiomfamnande och ha ett effektivt leverne. Då får man börja med studenterna, säger Jowan Österlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro