ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Företag föredrar KY-utbildningar

Jonas Andersson · 23 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Privata företag blir alltmer intresserade av att starta kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar). Enligt Margareta Landh, informationsansvarig vid Myndigheten för kvalificerad yrkesutbildning, kommer de allt oftare in med ansökningar. De privata företagen står numera för 39 procent av KY-utbildningarna.Det har på senare tid uppkommit en trend där anordnare av KY-utbildningar köper upp varandra.– De privata aktörerna är ofta specialiserade på utbildningar. Förutom KY-utbildningar kan de till exempel driva friskolor, säger Margareta Landh.Tanken med KY-utbildningar är att det ska vara en ”nedifrån-och-upp-process”, enligt Margareta Landh. För att en utbildning ska startas ska det finnas ett arbetsliv som efterfrågar en kompetens.– I den bästa av världar har anordnaren blivit kontaktad av branschen, som har ett kompetensbehov. Men det finns också anordnare som känner av vartåt vinden blåser, säger Margareta Landh.  Fastän utbildningsspecialisterna blir allt större inom KY-området finns det även privata aktörer som själva har rötter i den verksamhet som lärs ut. Volvo tillhör den gruppen. Göteborgs tekniska college (GTC) som anordnar KY-utbildningar ägs till 51 procent av bolag i Volvokoncernen och till 49 procent av Göteborgs kommun.Roland Gertmo, personalchef på Volvo Lastvagnars  Tuvefabrik, säger att KY-utbildningarna på GTC numera fyller en viktig funktion för vidareutveckling av personal som tidigare hade fått gå internutbildningar på Volvo i stället.– Det blir mycket proffsigare på det här sättet och vi slipper all administration av kurser, säger han. Anna Wreeby, tillförordnad biträdande rektor vid GTC, berättar att även SKF är mycket engagerat och sitter med i ledningsgrupper och referensgrupper. Hon tycker att det finns stora fördelar med att näringslivet är så aktivt i utbildningarna.– De vet vilka kompetenser som behövs. Vi har också tillgång till den senaste tekniken på skolan och personal från Volvo och SKF kommer hit och föreläser, säger Anna Wreeby.Jessica Jin har just avslutat sin KY-utbildning i produktionsutveckling vid GTC och har fått jobb på SKF. Hon har under utbildningen gjort praktik på företaget – både i Sverige och i Kina. – Jag tycker att KY är den bästa utbildning man kan få. Man får både teori och praktik. Man får möjlighet att komma ut på företag och visa upp sig, säger hon.Jessica Jin kom till Sverige från Kina för tre och ett halvt år sedan. När hon återvände till Kina som praktikant på SKF fick hon bland annat översätta instruktionsböcker från svenska till kinesiska. Nu arbetar hon i den högteknologiska tillverkningsprocessen på SKF i Göteborg.Volvos engagemang i GTC tycker hon främst märktes genom att många av hennes kurskamrater gjorde praktik inom Volvokoncernen. 

Tandsköterskeutbildningen i Malmö har kommunen som huvudman.
Tandsköterskeutbildningen i Malmö har kommunen som huvudman.

... men offentlig sektor fortfarande störst

OFFENTLIGT. Trots att intresset för att anordna KY-utbildningar har ökat bland de privata aktörerna är det fortfarande de offentliga – kommuner och landsting – som dominerar. De står i dagsläget bakom 51 procent av KY-utbildningarna. De offentliga anordnarna dominerar framför allt vad gäller vårdutbildningarna.– KY-utbildningar är ett sätt att tillgodose arbetsmarknadens behov av utbildad personal. Det är i hög grad en tillväxtfråga, säger Mats Söderberg, utredare vid Sveriges Kommuner och Landsting.

Tandsköterskeutbildningen i Malmö är ett exempel på en offentligt anordnad KY-utbildning och har kommunen som huvudman. – Man utbildar personer där det finns en god arbetsmarknad. Det finns ett stort behov av tandsköterskor på grund av stora pensionsavgångar både hos folktandvården och hos privattandläkarna, säger Kristina Ekelund, utbildningsledare.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro