ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Företag lurar barn med "gratis" ringsignaler

Emmy Lundström · 9 Aug 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

LURADE. Ringsignaler till mobilen som marknadsförs som gratis kostar i själva verket pengar. Och många av telefonföretagen ingår avtal med barn.

Gunilla Veggerbys 14-åriga son och 16-åriga dotter blev båda lurade av företaget Fun Mobile. I annonsen står det ”gratis ringsignal” i stora bokstäver. Men kollar man på det finstilta ser man att man samtidigt registrerar sig för en prenumeration som kostar 45 kronor i veckan. – Jag tycker det är rent ut sagt för jävligt. I deras villkor står det att man måste vara över 18 år eller ha målsmans medgivande. Men jag har inte gett mitt medgivande, säger Gunilla Veggerby.

Fun Mobile, som har blivit anmälda till Konsumentverket, KO, 13 gånger bara i juli och augusti, avsäger sig i sina villkor allt ansvar att se till att föräldrarna har givit medgivande. Men lagen säger annat.– Tvärtom ligger det på företagets part att se till att det finns samtycke. Annars finns det inget avtal som jag ser det, säger Cecilia Hurtig, jurist på KO.KO har fått in 25 anmälningar de senaste två åren mot företag som marknadsför ”gratis” ringsignaler, framför allt mot Fun Mobile och Splash Mobile. Stämmer anmälningarna anser KO att reklamen bryter mot marknadsföringslagen och kräver nu ett yttrande från Fun Mobile.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmy Lundström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro