ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Företagen slåss om de duktiga IT-konsulterna

Tomas Lundin · 7 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Peter Westman har börjat som konsult på Sogeti nu under senhösten. – Det är extremt kul att jobba i en bransch som jämt går framåt, säger han.

Peter Westman har börjat som konsult på Sogeti nu under senhösten. – Det är extremt kul att jobba i en bransch som jämt går framåt, säger han. Foto: Lotta Bergseth


klar

Artikellänk är kopierad

Antalet utbildade räcker inte till. Under nästa år kommer bristen att bli akut.

Finanskrisen var bara ett litet gupp för branschen som verkar följa sin egen konjunktur. Nu är den stora utmaningen att få tag i personal.– Vi står nu inför hotet att företag flyttar IT-funktioner utomlands. Det kommer inte att bli balans förrän fler söker till utbildningarna eller folk med annan bakgrund söker sig till branschen, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert på IT & Telekomföretagen.Enligt deras senaste halvårsrapport planerar sex av tio medlemsföretag att nyanställa inom en snar framtid. Frågan är om de kan. Bubblan runt år 2000 gjorde inte att beställningar av datasystem och tjänster gick ner, menar Fredrik von Essen. Däremot gav det branschen imageproblem som gjorde att färre sökte sig till utbildningar. De små kullarna har i kombination med en ökad efterfrågan lett till ett stort underskott på duktigt branschfolk. Många svenska företag har redan flyttat delar av personalen till Indien – landet som har som mål att utbilda en halv miljard tekniker till 2020. Talande är att en av de hetaste IT-kompetenserna i Sverige just nu är outsourcing, alltså att koppla ihop företag med utländska IT-tjänster.– Det är extremt kul att jobba i en bransch som går framåt hela tiden, säger Peter Westman, som började som seniorkonsult på Sogeti nu under senhösten.Just konsulter med erfarenhet är något som branschen törstar extra mycket efter. Inte bara för deras egen kompetens – en erfaren konsult kan också leda och lära upp ett par tre nybakade från datautbildningarna. – Hittills i år har vi anställt 70 nya medarbetare i Stockholm, men vi skulle helst vilja rekrytera det dubbla, säger Thomas Moberg, regionchef på Sogeti.Att du måste kunna det allra senaste är inte heller ett krav för att vara attraktiv. Många gamla IT-system behöver också underhållas.– Appar lockar många yngre just nu, men även experter på äldre kompetenser som stordator behövs, säger Thomas Moberg.Han tror att bristen kommer att bli akut 2011, och att det då kommer att utspela sig ett ”talangernas krig” där företagen slåss om de anställda. Konsulter som Peter Westman kan räkna med att lockas med löften om höga löner och sköna förmåner.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro