ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Företaget sökte "snygg tjej" – granskas nu av DO

Natalie Demirian · 4 Okt 2016
Uppdaterad 4 Okt 2016
Här är texten som stod i annonsen.

Här är texten som stod i annonsen. Foto: Alamy/Skärmdump från DO-granskning


DO, Diskrimineringsombudsmannen, granskar nu ett Stockholmsbolag som i en jobbannons sökte en snygg, proffsig och övertygande tjej”, skriver Nyhetsbyrån Siren.

klar

Artikellänk är kopierad

I en jobbannons på nätet skriver bolaget bland annat att de söker en ”snygg, proffsig och övertygande tjej som marknadsförare, värdinna, assistent och event·ansvarig”. 

Annonsen har anmälts till DO som nu granskar bolaget. Enligt diskrimineringslagen är det förbjudet för arbetsgivare att diskriminera den som söker arbete. Vidare är arbetsgivare skyldiga att verka för att personer oavsett kön, etniska tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning ges möjlighet att söka ledigaanställningar.

DO kräver nu flera uppgifter av bolaget med anledning av den tillsynsutredning de inlett. Bland annat går det inte att finna andra kontaktuppgifter till företaget än en mejladress, något som DO nu begär, tillsammans med ett organisationsnummer.

DO vill också veta hur de fullgör sin skyldighet enligt lagen, på vilket sätt de kommer att beakta kön vid urval och meritvärdering och vilka överväganden som lett till att utföra platsannonsen på det sättet den gjorts.

Svaren skulle vara DO tillhanda senast i dag, den 4 oktober. I skrivande stund har inte svaren kommit in, bekräftar DO för Metro.

Metro har även mejlat till bolaget på den enda kontakten som finns på deras hemsida, utan svar.

På bolagets hemsida står det bland annat att: ”Vi har ett avtal med ett litauiskt företag vilket gör att vi ofta kan ta väldigt fördelaktigt betalt. När det behövs telefonröster på klingande svenska så går det också att lösa med fördelaktiga priser”. Några av tjänsterna de säger sig utföra är: ” Vi kan fylla i mer information om en kund genom att till exempel söka innehåll på nätet” och ” vi ringer upp dina leads och ställer de kontrollfrågor du behöver veta och kan ta betalt per lead”.

LÄS MER
West Ham anmäls för diskriminering – av sitt damlag

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro