ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Förfalskad namnteckning och hjälp bakom valskärm – 90 fall av röstfusk anmälda

Annica Ögren · 31 Okt 2018
Uppdaterad 31 Okt 2018
Anmälningarna om valfusk har ökat med 100 procent jämfört med förra valet.

Anmälningarna om valfusk har ökat med 100 procent jämfört med förra valet. Foto: IBL


Det har kommit in dubbelt så många anmälningar om valfusk i år, jämfört med riksdagsvalet 2014. Det är mycket, mycket fler anmälningar som kommit in nu”, säger chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt har cirka 90 anmälningar kommit in gällande misstänkt valfusk i samband med årets riksdagsval. Det är en ökning på över 100 procent jämfört med anmälningarna som kom in till Riksenheten mot korruption efter förra valet 2014.

– Av dem har vi inlett förundersökningar i runt 35-40 fall. Vissa har redan skrivits av, men upp emot 28 är fortfarande pågående, säger chefsåklagare Alf Johansson på Riksenheten mot korruption, och fortsätter:

– Det är mycket, mycket fler anmälningar som kommit in nu än vid förra valet.

De flesta anmälningarna som skrivits av handlar enligt Alf Johansson om missförstånd kring hur valsystemet fungerar.

Av de 28 som nu är uppe för utredning handlar majoriteten om ”otillbörligt verkande vid röstning” och några fall rör även ”tagande av otillbörlig förmån vid röstning”, som det heter med juridiska termer. Ett sådant fall, som också varit medialt uppmärksammat, handlade om en S-politiker som ska ha följt med väljare in i vallokalen och hjälpt till med röstningen.

Misstänkt urkundsförfalskning

Men det finns även exempel på andra anmälningar som nu kommit in.

– Ett antal anmälningar berör urkundsförfalskning där man har förfalskat namnteckningar på valsedlar för kandidater i samband med man skickat in samtyckesblanketten till länsstyrelsen. Det är alltså försök att få in vederbörande på en sådan lista, berättar Alf Johansson.

Vilka personer eller partier det handlar om, vill han inte uttala sig om med hänvisning till förundersökningssekretess.

– Polisen har fått direktiv om vad de ska vidta för utredningsåtgärder och vi får se vad det kommer att landa i.

”Fler incidenter nu”

Att antalet anmälningar ökat så pass mycket under 2018, kan enligt Alf Johansson förklaras utifrån två olika perspektiv.

– Det kan ha att göra med att vi under 2014 förmodligen inte fick in alla anmälningar i detta avseende och att polisen då kanske inte var lika alert på den här typen av ärenden, säger han och fortsätter:

– Men det kan också ha att göra med att det varit fler incidenter nu än 2014, utifrån vad vi kan se i det material som vi fått till oss.

I vilken utsträckning anmälningarna kommer leda till någon form av lagföring är för tidigt för säga, enligt Alf Johansson. Än så länge har inget fall lett till åtal.

Som Metro rapporterat tidigare, gick MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tidigare i år ut med en begäran till andra myndigheter att rapportera avvikelser i samband med valet. Syftet var att få en bild om Sverige blivit utsatt för en synkroniserad attack när det gäller informationspåverkan inför valet.

– Men det har inte varit någon inrapportering i den omfattningen, och vi går inte vidare med frågor om vi inte misstänker att det skulle kunna vara främmande makt i bakgrunden, sa Mikael Tofvesson, chef på enheten för omvärld och beredskap på MSB, i en tidigare intervju.

Metro har tidigare tagit del av den rapporten, och det är flera myndigheter som rapporterat in misstänkta incidenter. Men Mikael Tofvesson vill inte kommentera om MSB faktiskt gått vidare med någon av ärendena efter misstanke om inblandning från främmande makt.

Observatörer från Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa, OSSE, har bevakat det svenska riksdagsvalet i år. Inför valet 2010 var OSSE i Sverige, men då drogs slutsatsen att man inte behövde skicka någon observationsgrupp och därför var det i år första gången som OSSE bevakade ett val i Sverige. En rapport med observatörernas slutsats kommer släppas under november.

pil
Tre fall där misstankar om valfusk eller valpåverkan funnits

S-politikers mejlkonton utsattes för hackerattackFlera politiker från Socialdemokraterna utsattes för upprepade inloggningsförsök på sina mejlkonton – dagen innan riksdagsvalet. Alla mejlkonton låses och flera av inloggningsförsöken skedde simultant.

SD:s valsedlar stals från ambassader i tre länderUnder förtidsröstningen stals Sverigedemokraternas valsedlar från tre ambassader i tre olika länder i Europa. Två av ambassaderna blev utsatta för valsedelsstölderna samma eftermiddag.

Flera partier påstods stötta Ukraina – mot ”ryssar”

Den 29 augusti upptäckte en medarbetare vid Ukrainas ambassad i Stockholm att någon satt upp fejkade valaffischer som skulle komma från Moderaterna, Socialdemokraterna och Liberalerna. På affischerna syntes bland annat ett hakkors, texten ”Förbjud ryssar att tala i Ukraina. Med Liberalerna för åsiktsförtryck i Ukraina”, “Mer skattepengar till Ukrainas poliskår” och ”För åsiktsförtryck och etnisk förföljelse av ryssar och oliktänkande”.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro