ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Författare: Red Bull skapar en fet och påtänd generation

Tomas Lundin · 13 Nov 2014
Uppdaterad 13 Nov 2014

Foto: Andersson Pocket


klar

Artikellänk är kopierad

Energidrycker som gör oss feta och påtända är vår nästa stora hälsofälla. Det menar författaren André Persson, som varnar för dryckerna i en ny bok.  – Vi sover en timme mindre per natt än för 30 år sedan, varför ska vi spä på det?

I boken No Bull följer vi framväxten av 24-timmarssamhället och samtidigt hur energidryckerna vuxit till en miljardindustri. ”Sedan Red Bull lanserades har den konsumerats lika mycket på dagen som på natten. För att orka hålla takten både dag och natt, var man än befinner sig, behöver kroppen så väl som sinnet livas upp.”

Texten kommer från företagets egen webbsida och sätter fingret på det han ser som problemet med energidryckerna i det vakna samhället. Vi väntas kunna vara pigga och tillgängliga dygnet runt och för att orka klunkar vi i oss energidryck. Men det är en falsk energi som bara skjuter upp tröttheten till någon gång i framtiden, menar André Persson.

– Det är som att ta ett sms-lån av sig själv. Räntan är skyhög och du kanske aldrig kommer att kunna betala tillbaka.

– De tycker att de står för något annat. Läskdebatten om socker, fett och diabetes träffar inte dem, säger André Persson.

Han vill gå så långt som att kalla energidryckskonsumtionen för ett blivande folkhälsoproblem. 

– Det är ständigt nya människor som slutar dricka läsk i vuxen ålder men fortsätter med energidryck. Det blir en generation som är fet och påtänd. 

Koffein känner de flesta till och det har konsumerats genom våra kaffekoppar i hundra år. Men bara för att det är en bekant ingrediens är den inte oproblematisk. Flera dödsfall bland unga har också kopplats till överkonsumtion av koffein via energidrycker.

– En kopp kaffe dricker du inte lika snabbt och du kan dosera sockret själv. Dessutom dricks energidryck av många unga som inte har någon tolerans mot koffein, säger André Persson.

LÄS MER
Experten sågar myterna om morgonpigga

Det finns också skrämmande svenska rön om att Taurin öppnar upp de glycinreceptorer i hjärnan som skapar beroende. Det innebär att konsmumtion av energidryck i unga år kan öka risken för att utveckla beroende senare. Det är inte bara vodkan i en vodka Red Bull som kan göra dig till alkoholist med andra ord.

Björn Hedensjö är blivande psykolog och författare till sömnboken ”En perfekt natt”. Han ser att 24-timmarssamhället har skapat nya grupper av människor som har svårt att sova. Våra arbeten har blivit friare, men fått högre krav på kapacitet och ett större ansvar. Då kan det vara svårt att lämna datorn eller telefonen utanför sovrummet.

– Grupper som tidigare har varit förskonade från sömnproblem, som folk i 20-30-årsåldern, har det numera i allt högre utsträckning. En viktig förklaring är det inte ges någon tid för att koppla av och koppla ner.

Men om 24-timmarssamhället och energidryckerna är tätt sammanbundna – går det att ta bort det ena utan att det andra också försvinner? Ja, om du frågar André Persson. I dag har många butiker åldersgräns för köp av energidryck, men det är en frivillig gräns. André Persson vill att det ska införas en lag som förbjuder försäljning av energidrycker till personer under 18 år.

– Vi sover en timme mindre per natt i dag än för 30 år sedan, det gäller både vuxna och barn. Varför ska vi spä på det? Det finns ingen politiker som ser det här som ett problem och det ser jag som ett problem.

Metro har sökt representanter för Red Bull som inte har återkommit. 

Boken No Bull – hur internet och 24-timmarssamhället fick energidryckerna att flyga.
Boken No Bull – hur internet och 24-timmarssamhället fick energidryckerna att flyga.
Björn Hedensjö.
Björn Hedensjö.
klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro