ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Författaren Mats Holm har samlat våra bästa ursäkter

Emma Petersson · 20 Jul 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: Bertel Ferm


klar

Artikellänk är kopierad

I boken "Svenska folkets bästa ursäkter" har författaren Mats Holm samlat svenska folkets bästa bortförklaringar.– Vi lever i ett land där ursäkter och bortförklaringar är en stor del av samhället och jag tyckte det vore intressant och roligt att sammanställa det i en bok, säger Mats Holm.Ursäkterna kommer både från vad Mats Holm själv har sett i media och från kontakt med arkiv och myndigheter.– Boken går att använda i ett självhjälpssyfte. Alla gör vi fel och misstag och känner krav på förklaringar både inifrån oss själva och från vår omgivning. I boken får man exempel på vad som funkar och vad som inte funkar samtidigt som man får roligt på köpet, säger Mats Holm.Bland författarens egna personliga favoritbortförklaringar märks bland annat förklaringen från en läkare som misstänks för grovt rattfylleri."Jag hade just rökt en cigarett och fimpat denna. Jag tryckte upp fönsterhissen vid förarsätet, efter det sparkade jag av mig den högra sandalen. Jag skulle sparka av mig den vänstra också för den klibbade. Men det gick inte så jag böjde mig och upptäckte att slipsen fastnat i sidorutan. Jag tappade kontrollen över bilen och for över kanten ner i havet."En annan av författarens favoriter kommer från en Kristdemokratisk kommunalpolitiker som dömts för förargelseväckande beteende efter att ha ertappats med att tillfredsställa en annan man på ett badhus i Eskilstuna."Mannen i bubbelpoolen bad mig att titta på en skada på hans penis. Han vinklade upp underlivet för att jag skulle se bättre men jag tyckte det var pinsamt och tryckte tillbaka mannen och då kan jag ha råkat ta på mannens penis."

En hel del bortförklaringar från folk som åkt fast för att tjuvåka i kollektivtrafiken och från fortkörare återfinns också i boken.

"– Hunden åt precis upp min plånbok.– Var är hunden då?– Ja, den smet." Man, 44, förklarar sig för biljettkontrollant.

"Jag skriver romaner och måste undersöka hur det känns att vara fripassagerare, hur det känns att göra så här." Kvinna, 61, Gotlandsfärjan."Min man klagar alltid på att jag kör för långsamt." Kvinna, 37, vid hastighetsöverträdelse utanför Kungsbacka 2009."Jag har så stora fötter så de trycker ner gasen hårdare än de borde. Sen kom ett okänt djur också." Svensk semesterfirare, Åland 2008, efter att ha mejat ner en stillastående vespa.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Petersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro