ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Författarnas tips: Pocket att ge bort i jul

Caroline Engvall · 17 Dec 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Lina Forss vill ge bort ”En kvinna att älska” av Theodor Kallifatides, ”Hitlers svenska soldater” av Bosse Schön, ”Lyckans hjul” av Kajsa Ingemarsson och läskiga deckare av Mari Jungstedt.

Lina Forss vill ge bort ”En kvinna att älska” av Theodor Kallifatides, ”Hitlers svenska soldater” av Bosse Schön, ”Lyckans hjul” av Kajsa Ingemarsson och läskiga deckare av Mari Jungstedt. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

En vecka kvar till julafton och du kanske är ute efter den bästa sista-minuten-klappen? Satsa på en pocketbok. Här presenterar författarna sina egna tips.

1. Vilken pocket vill du ge bort i jul?

2. Vilken bok önskar du dig själv?

Annika Thor, aktuell med ”Motljus”.

– Den pocketbok jag helst vill ge bort i jul är ”En halv gul sol” av Chimamamanda Ngozi Adichie, en ung kvinnlig författare från Nigeria. Den skulle jag ge till båda mina döttrar, om det inte vore så att de redan har läst den. Själv önskar jag mig en annan 700-sidors-roman, chilenaren Roberto Bolaños ”De vilda detektiverna” som kommer i pocket strax före jul. Jag har bara läst en bok av Bolaño förut, men blev stormförtjust i hans svarta humor.

Carin Gerhardsen, aktuell med Pepparkakshuset

– Mons Kallentofts ”Midvinterblod” blir årets hårda paket. Den är en annorlunda, spännande och välskriven deckare med ett intressant persongalleri. Själv önskar jag mig Jean-Marie Gustave Le Clézios ”Afrikanen, porträtt av en far”. Jag läste en av hans novellsamlingar i tonåren och blev sugen på mer nu när han fick nobelpriset.

Pernilla Glaser, aktuell med ”Mitt rätta jag”

– Min bokslukande mamma får en av mina favoritförfattare Sarah Waters med ”Ficktjuven”. En knubbig pocket fylld av ett stämningsfullt London under sekelskiftet, mystiska farbröder och en smart hjältinna. Själv vill jag gärna ha Isabella Lövins ”Tyst hav, jakten på den sista matfisken”. En viktig och bildande kalldusch efter doppet i grytan.

Johanna Nilsson, aktuell med ”SOS från mänskligheten”.

– Jag ska ge bort J.D. Salingers klassiker ”Räddaren i nöden”. Jag ska ge den till min fästman, som annars bara har läst mer modern litteratur. Själv önskar jag mig Peter Høegs senaste ”Den tysta flickan”. Även om den fått rätt blandade recensioner blir jag salig av hans språk, dessutom är jag nyfiken på om recensenterna har rätt.

Ingrid Hedström, aktuell med ”Lärarinnan i Villette”

– Jag älskar Istanbul och tycker att Jason Goodwins ”Detektiven i Istanbul” borde finnas i många julklappssäckar i år. Den har allt - fantastisk miljö, en spännande historisk mordgåta och matrecept som får det att vattnas i munnen. Själv önskar jag mig Claire Castillons ”Insekt”, en novellsamling av en fransk författarinna jag länge tänkt att jag vill läsa eftersom hon sägs skriva om laddade ämnen med ironi och makaber humor.

Sanna Ehdin, aktuell med "Finn din inre styrka"

– ”Den hemlige kocken” av Mats-Eric Nilsson är en toppenbra pocketbok att ge bort i jul. Den är en väckarklocka som har fått massor av vanliga människor, mathandlare och även livsmedelsindustrin att vakna och inse hur dålig och syntetisk industrimaten blivit. Själv önskar jag humorboken ”Kaxiga tjejers guide till att få vad de vill ha”, jag vill le igenkännande och skratta mycket i jul.

David Bogerius, aktuell med ”Bedårande barn av sin tid - Historien om Noice” (Alfabeta):

– Mitt bästa pockettips inför julen är Åsa Lindeborgs ”Mig äger ingen”, en grymt träffsäker tidsskildring av det glorifierade folkhems-Sverige under 1970-talet. Själv önskar jag mig ”Hemlös - med egna ord” med Raine och de andra Situation Stockholm-försäljarnas egna berättelser i urval. De riktiga livshistorierna är oftast intressantare än de påhittade.

Charlotta von Zweigbergk, aktuell med ”Rökt” (Pocketförlaget):

– I julklapp önskar jag mig boken ”Den besynnerliga händelsen med hunden om natten” av Mark Haddon. Jag har köpt den flera gånger för att jag vill äga den, men varje gång har jag gett bort den till någon jag tycker ska läsa den. Den handlar om en autistisk pojke som berättar en spännande historia ur livet. Till min bästa vän har jag redan köpt ”Häxan från Portobello” av Paulo Coelho. Den handlar om hur smärtsamt ett annorlundaskap kan vara, även när det handlar om andlig begåvning.

Jon Jefferson Klingberg, aktuell med relationsromanen ”Jag tror vi behöver prata faktiskt”

– Alex James ”Bit of a blur – the autobiography”. Min underbara flickvän försåg mig med denna pärla bland självbiografier skriven av den engelska popgruppen Blurs stilige basist Alex James. Själv önskar jag mig ”Som vi älskade varandra” av Anders Paulrud. Började läsa den hemma hos någon och den verkade bra.

Maria Küchen, aktuell med ”Gamarna”

– Roberto Savianos ”Gomorra” har allt – olidlig spänning, lysande språk och tyvärr total förankring i verkligheten. Sicilianska maffian, camorran, förtrycker en lokalbefolkning där de fattiga föds in i terrorn. Själv vill jag ha Marjane Satrapis serieroman ”Persepolis” i pocket. Satrapi är ett geni i sitt sätt att skildra hur en iransk tjej kulturkrockar både med västerlandet och det nya Iran där kvinnor bokstavligen inte får synas.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Engvall
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro