ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Författarnas tips: Det här är bästa sommarläsningen

Julia Caesar · 30 Jul 2017
Uppdaterad 30 Jul 2017
Vad läser författarna själva i hängmattan?

Vad läser författarna själva i hängmattan? Foto: Alamy


Vad gör man när lättnaden över sommarens ledighet bytts ut mot tristess? Man plockar fram en bok så klart! Författarna Sandra Beijer och Flora Wiström tipsar om deras bästa sommarläsning i hängmattan.

klar

Artikellänk är kopierad

Under sommaren plockar vi gärna upp böckerna vi glömde under de stressiga vårmånaderna. Romaner och spänning toppar många bokhandlares lista under långledigheten och förra året sålde ”Kvinnan på tåget” av Paula Hawkins bäst hos Akademibokhandeln.

Sandra Beijer har skrivit ungdomsromanerna ”Det handlar om dig” och ”Allt som blir kvar”. I maj publicerades hennes nya novell ”Juan-les-Pins”. Själv föredrar hon att läsa i skuggan vid en pool i ett varmt land.

Flora Wiström, som skrivit boken ”Stanna”, föredrar däremot att vara inomhus.

– På en filt i gräset eller i sängen om det regnar eller om man har fått för mycket sol. Det är så mysigt. Inte på stranden helst, blir så stressad av sand, skriver hon till Metro.

Vilka böcker läser den populära författarna själva? Nedan listar de sina fem favoriter för sommarens lata dagar.

Sandra Beijer publicerade sin första bok 2014. Foto: Privat.
Sandra Beijer publicerade sin första bok 2014. Foto: Privat.

Här är Sandras fem favoriter

Det kändes lugnt när mina känslor dog av Bim Eriksson

En bok om kärlek och feminism och systerskap. Boken innehåller både längre seriestrippar och korta historier komprimerade på en sida. Ändå finns det en genomgående röd tråd, om en person som försöker komma över en annan person. En väldigt fin bok att ge till din närmsta kompis eller sträckläsa själv. Och visst är det kanske som Bim skriver: att kärlek borde inte vara svårare än att ta hand om en hamster. Så länge en blir älskad och får en grönsak ibland kommer man ganska långt.

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Fyra bästa vänner lever tillsammans i New York, pluggar, äter god mat och lever livet. Men en av dem, Jude, döljer en hemlighet. En hemlighet så mörk att han spenderar större delen av boken att dölja den även för läsaren.

Den här boken tog tag i mig på ett sätt jag inte alls var beredd på. Jag har drömt om Jude om nätterna. Jag har skjutit boken under sängen för att slippa titta på den. Vill du läsa en bok på 731 sidor som kommer göra dig jävligt ledsen men få dig att känna mycket – den här boken är för dig.

Gästkatten av Takashi Hiraide

Ett par i Tokyo lever ett stilla liv. De bor i ett mindre hus med trädgård, skriver om nätterna, äter middagar med andra kulturpersonligheter i Tokyo på helgerna. Men en dag lyckas grannkatten ta sig över till deras sida av trädgården och allt förändras. En bok om sorg och längtan och en stillsam skildring hur man kan bli kompisar med precis vad som helst: trollsländor, katter, cikador. Aldrig bönsyrsor dock.

Det är natten av Karolina Ramqvist

En 85-sidig essä om skrivande och kanske framförallt om att vara en kvinna som skriver.Handlar om några dygn hemma i Karolinas skrivhörna dagarna innan hennes nya roman ska lanseras. Hon funderar kring sin egen författarroll, kring rollen som författare i stora drag och vad som skiljer det manliga och det kvinnliga författarskapet åt. En bok för alla som skriver. Så otroligt intressant, lite sorglig men framförallt inspirerande.

En fest för livet av Ernest Hemingway.

Den här boken är självbiografisk och handlar om Hemingways tid som ung författare i Paris på 1920-talet. Man förstår ganska snart att Hemingway var typ Paris coolaste person när det begav sig. Han är ung, vacker, intellektuell och förälskad. Han umgås med poeter, författare och konstnärer och tillsammans diskuterar de rysk litteratur, konst och politik. De är så obviously Paris hipstergäng där de släntrar runt med fickorna fulla av dikter. Tycker du om Paris, böcker, skrivande, unga män, författargossip och allmän dekadens är detta en bok för dig.

Flora Wiström publicerade boken ”Stanna” 2016. Foto: Privat.
Flora Wiström publicerade boken ”Stanna” 2016. Foto: Privat.

Här är Floras fem favoriter

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson

Om krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. En romsk kvinna, Miriam, antar identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. När hon sedan kommer till Sverige gör hon allt för att dölja sitt förflutna. En bok som är berättad på ett trovärdigt och brännande vis och är superrelevant läsning idag: Om rasism, svenskarnas skygglappar, moderskap och ensamhet. Ps. Ljudboken är fantastisk!

LÄS MER: 10 handböcker för dig som drömmer om att skriva

De polyglotta älskarna av Lina Wolff

En bok i tre sammanvävda delar, berättad av tre olika personer som alla kommer i kontakt med ett manuskript vid namn De polyglotta älskarna. Om lust, svek och kulturellt kapital. Detta är riktigt skicklig berättarkonst, uppmanar alla som skriver eller är intresserade av skrivande att läsa denna! Det är briljant hur karaktärerna gestaltas utan att man egentligen får lära känna dem helt och hållet, och hur alla vägar korsas på ett eller annat sätt.

Indianlekar av Felicia Stenroth

Ebba bor i en liten ort där alla en gång jobbade på Volvo. När hennes pojkvän Jonatan slutar bli inringd beslutar han sig för att dra till Norge. Då kommer kusinen Edith på besök för att stanna över sommaren. De flyttar in i Jonatans lägenhet tillsammans med hans hund. Jag är helt tagen av språket i den här boken: detaljerna och lågmäldheten. Är Edith och Ebba vänner, eller fyller de bara varandras tomhet?

I vilt tillstånd av Roxane Gay

Mireille Jameson kidnappas i den haitiska slummen mot en lösesumma på 1 miljon dollar. Hon hålls tillfångatagen i tretton dagar medan hennes rika far vägrar betala lösensumman, och hennes make gör allt för att befria henne. Men det är när hon är fri som den riktiga kampen uppstår. Hur ska hon kunna leva efter att ha blivit utsatt för sådana sexuella och psykiska övergrepp? En oerhört stark och medryckande bok av författaren till ”Bad Feminist”.

LÄS MER: Bästa tipsen för att starta din egen bokklubb

Och runt mig faller världen av Marit Sahlström

Boken handlar om Ett och hennes syskon Två, Tre och Fyra. Den handlar om att ha en familj i spillror där sjukdom och död lurar bakom varje hörn. Om systrar som slutar äta och blir så magra att de måste sitta i rullstol. Om morföräldrar som ger upp. Och mammor som inte är så starka som en först hade trott. En oerhört sorglig bok skriven på ett sätt jag avundas.

pil
De här är författarna

Sandra Beijer

Ålder: 32

Publicerat: Det handlar om dig (2014), Allt som blir kvar (2016)

Flora Wiström

Ålder: 22

Publicerat: Stanna (2016)

klar

Artikellänk är kopierad

Julia Caesar
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro