ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förgiftad mat bakom massdöd bland katter

Jenny Sköld · 16 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

60 miljoner förpackningar med hund– och kattmat har återkallats sedan 14.000 människor anmält att deras husdjur avlidit av symtom som identifierats som melaminförgiftning. Kattmaten kan enligt Svenska Dagbladets matbloggare Henrik Ennart även ha sålts till svenska djurägare. På listan över återkallade produkter finns bland annat märken som Best Choice, Triumph och Nutro Choice, som alla finns på den venska marknaden.

Melamin utvinns ur kol och används bland annat i hårdplats inom möbelindustrin. Det kan också finnas i ett vattenstötande ämne som används vid tillverkning av sedlar. Hur detta ämne hamnat i djurmaten tycks få många att höja ögonbrynen. Enligt en artikel New York Times utvinns ämnet i kinesiska kolgruvor och köps upp av grossister som pulvriserar det och blandar det i fodret, för att få ner kostnaden i tillverkningen.

Det finns i dagsläget inga lagar som förbjuder melamin i djurmat, men enligt Svenska Dagbladet har EU-kommissionen redan den 20 mars gått ut med en varning till alla ansvariga myndigheter i EU-länderna om den giftiga maten. I samband med det stoppades ett parti djurmat som skulle säljas till svenska konsumenter.

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro