ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förhandla rätt och höj din lön med flera tusen

· 18 Feb 2015
Uppdaterad 19 Feb 2015
Om chefen inte tycker att du har nått målen – be om konkreta motiveringar och förtydliganden för vad du ska göra för att möta förväntningarna.

Om chefen inte tycker att du har nått målen – be om konkreta motiveringar och förtydliganden för vad du ska göra för att möta förväntningarna. Foto: Alamy


Förbered dig väl inför löne-förhandlingen och ta reda på alla fakta . I bästa fall kan du höja din lön med tusentals kronor, säger experten Johan Fogelberg på Unionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Inom de flesta organisationer kommer din lön att ligga kvar på ungefär samma nivå så länge du inte får nya arbetsuppgifter. Det bästa tillfället att löneförhandla är därför innan du blir anställd. Då kan en lyckad förhandling leda till tusentals kronor mer i lönekuvertet, enligt Johan Fogelberg, coach på Unionen.

– Den genomsnittliga löne- ökningen ligger någonstans mellan en till tre procent per år inne i företaget. När du byter tjänst har du ofta möjlighet att förändra lönen med ett par tusenlappar, säger han. Som lönecoach pratar han med fackförbundets medlemmar och försöker få dem att hitta sina egna argument för att höja lönen.

När du sätter dig i förhandlingsrummet med chefen måste du vara förberedd. Det kan vara bra att veta vad andra på företaget och i branschen tjänar. Om du jobbar för ett låglöneföretag kan ett argument vara att någon i din befattning tjänar mer på andra håll i branschen. Vad kollegorna tjänar är viktigt för att veta hur mycket utrymme för löneökningar det finns på företaget. Tjänar du redan mest så kan det vara svårt för din arbetsgivare att höja lönen mycket.

– Försök luska med någon du känner som jobbar eller har jobbat där.  Om du är med i facket och det finns en fackklubb, så kan du ringa dem och fråga ”är det här rimligt?”.

Men viktigast för att motivera en löneökning är din egen prestation, menar Johan Fogelberg. Se till att chefen vet när du har mött din arbetsgivares förväntningar – eller överträffat dem. För att lyckas med det måste du själv först fundera igenom hur det har gått det senaste året, och ta reda på vilka förväntningarna är.

– Helst så ska du ha pratat med chefen som bedömer dina insatser regelbundet under året. Annars, dela upp lönesamtalet, och prata om din prestation före ni går in på kronor och ören.

Tycker chefen inte att du har gjort tillräckligt bra ifrån dig för en löneökning – be om konkreta motiveringar på varför inte, och på hur du ska göra för att leva upp till förväntningarna. Om löneförhandlingen sker innan du börjar på det nya jobbet så är det i stället ditt marknadsvärde som är det viktiga. Vad tjänade du på ditt förra jobb och hur står sig det här erbjudandet mot andra möjligheter?

Samtidigt finns det många andra faktorer som är viktiga när det gäller dina anställningsvillkor även utöver lönen. Unionen räknar med att kollektivavtalsreglerade förmåner som exempelvis föräldraledighetstillägg, semestertillägg, tjänstepension och övertidsersättning är värt omkring 80 000 kronor per år för en vanlig medlem i fackförbundet.

– Visst, du kanske får en likvärdig lön på det andra företaget men om du själv ska betala din egen tjänstepension så förlorar du ganska många tusenlappar i slutändan.

Löneglapp kan bero på ditt kön

I vissa yrken finns det en tydlig skillnad mellan mäns och kvinnors löner. En av grupperna med stor skillnad är de statligt anställda poliserna. Deras löner skiljer sig i snitt 1 700 kronor per månad mellan könen. Manliga civilingenjörer inom elektronik och teleteknik tjänar i snitt 2 600 kronor mer än sina kvinnliga kollegor, medan verkställande direktörer och verkschefer tjänar i snitt 18 300 kronor mer i månaden om de är män. För undersköterskor och vårdbiträden skiljer det sig betydligt mindre – 100 kronor. Medellönen är en hopslagning av alla löner inom yrkesgruppen. Om det är stor spridning mellan de med hög och låg lön så kan det innebära att få har medel- lönen. Medianlön kan då vara en mer rättvisande siffra att jämföra med. Om du är ny på arbetsmarknaden så får du räkna med en lägre lön. Den kan skilja så mycket som 5 000 till 10 000 kronor gentemot mer seniora medarbetare, enligt Unionen.

Så får du upp din lön – guide steg för steg

Före förhandlingen • Prestera över förväntan på arbetsplatsen och se till att chefen som bestämmer över din lön förstår det. • Ta reda på hur löneläget ser ut på ditt företag och i branschen. Var ligger din lön i förhållande till det?Under förhandlingen • Bestäm dig i förväg för vad som är det viktigaste att chefen får med sig från samtalet. • Tala tydligt om vad du anser att ditt värde för arbetsgivaren är, och när du har mött eller överträffat förväntningarna.Efter förhandlingen • Mejla en sammanfattning till chefen av det ni varit överens om. Vad har mött förväntningarna, vad har överträffat dem, och vad behöver du utveckla till nästa gång?Undvik detta! • Jämför inte dig själv med dina kollegor för att argumentera om högre lön. • Hota inte med att sluta för att få upp lönen. Det kan framstå som barnsligt, och ingen chef satsar på en anställd som ändå ska sluta.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro