ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förintelseförnekare i svenska kyrkor

TT · 21 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
SSPX-biskopen Richard Williamson förnekar Förintelsen framför Uppdrag Gransknings kamera.

SSPX-biskopen Richard Williamson förnekar Förintelsen framför Uppdrag Gransknings kamera. Foto: SVT


klar

Artikellänk är kopierad

Svenska kyrkan har upplåtit kyrkor för ett brödraskap som hyser högerextremister och Förintelseförnekare, avslöjar Uppdrag granskning i Sveriges Television.

Det handlar om prästbrödraskapet S:t Pius X (SSPX) som funnits i Sverige i ungefär tio år. SSPX är så ultrakonservativt att påven utfärdade en bannlysning i slutet på 80-talet.

Trots att katolska kyrkan betraktar SSPX som alltför extremt har brödrasällskapet cirka 15 gånger fått tillträde till svenska kyrkor. Där försvarar sig de ansvariga nu med att de trodde att det var fromma pilgrimer som ville hålla gudstjänster.– Vi är naiva. Vi har utgått från att människor som pilgrimsvandrar gör det för att de söker gud och för att de står för det kristna evangeliet, säger Mikael Eriksson, vikarierande kyrkoherde i Skänninge församling, till Uppdrag granskning.

SSPX har även hållit mässor och konfirmationer i anrika Heliga Birgittas kyrka i Vadstena och Varnhems klosterkyrka i Skara. Deras mål är att återinföra katolicismen i Sverige.Enligt Uppdrag granskning kan SSPX:s svenska huvudmän kopplas till högerextrema rörelser.

I programmet förnekar SSPX-biskopen Richard Williamson öppet Förintelsen:– Jag anser att de historiska bevisen starkt talar emot att sex miljoner judar avsiktligt skulle ha gasats ihjäl i gaskammare, som en avsiktlig policy från Adolf Hitlers sida.– Jag tror inte det fanns några gaskammare, säger Richard Williamson i samband med att han diakonviger svensken Sten Sandmark på en prästskola i Tyskland — och bryter därmed som Förintelseförnekare mot tysk lag och riskerar fängelse.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro