ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förklaringar: Så säger språkexperterna om orden

· 11 Mar 2016
Uppdaterad 11 Mar 2016

klar

Artikellänk är kopierad

Timma/ timme 

”SAOL har med båda två och de markerar inte att den ena är bättre än den andra”, säger Lisa Rudebeck, på Språkrådgivningen till Metro. Däremot verkar ”timme” alltjämt vara formuleringen vi använder mest. En Google-sökning på ”varje timme” kontra ”varje timma” visar att den första formen är mer än tio gånger vanligare.

Schysst/​ sjyst

Enligt SAOL är ”sjyst” och ”schyst” godkända former av ordet, som kommer från franskans ”juste” – men inte ”schysst”. Även om ”schysst” är den överlägset vanligaste stavningen bland gemene man avråder språkvårdare från att använda den.

I stället / istället 

Båda formerna finns i SAOL, även om ”i stället” är uppslagsordet. TT-språket, som till stor del styr vilka svavningar dagspress använder, listar ”i stället” som ett av de ord som ska särskrivas, precis som ” i dag” och ”i kapp”. 

Designer/ designers 

SAOL skriver att du ska använda ”designer” hellre än ”designers”, precis som andra engelska låneord. Ett alternativ är att undvika ordet helt och i stället skriva ”formgivare”.

Kvalitet/ kvalité 

Enligt SAOL är båda formerna okej, men ”kvalitet” är uppslagsordet. Språkrådet rekommenderar däremot att du använder ”kvalitet” och uttalar det med ett t på slutet.

Symptom/ symtom

Båda är godkända och vanliga former och SAOL gör ingen skillnad i vilken som bör användas. 

Strax/straxt

Även om ”straxt” finns med som en vardaglig form i SAOL är ”strax” den ursprungliga formen. Enligt Språknämnden är ”straxt” en felaktigt bildad form med en onödig förlängning som dessutom gör ordet mer svåruttalat. MEN eftersom det funnits sedan 1600-talet har det ”bitit sig fast i det vardagliga språket så till den grad att det måste accepteras som en ledigare formvariant”, skriver Språkrådet. 

Avokados/ avokador Böjningen ”avokador” är godkänd enligt SAOL, liksom ”avokadoer” – däremot inte den engelsk-klingande ”avokados.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro