ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förklaringen: Därför vill Katalonien bli självständigt

Joel Linde · 28 Sep 2015
Uppdaterad 28 Sep 2015
Manifestation i Barcelona för Kataloniens självständighet, på regionens nationaldag den 11 september, 2014.

Manifestation i Barcelona för Kataloniens självständighet, på regionens nationaldag den 11 september, 2014. Foto: Alamy


Otaliga omröstningar och manifestationer har ägt rum kring denna fråga, men vad handlar det egentligen om? Metro reder ut varför så många i Katalonien inte vill vara spanjorer, utan kort och gott bara katalaner.

klar

Artikellänk är kopierad

I helgen röstade katalanerna i sitt regionala val i Spanien. Det står nu klart att separatistpartierna har 47,8 procent av rösterna, och har alltså inte egen majoritet för att lämna Spanien. Och om de skulle göra det är det oklart hur det skulle bli med EU- och eurosamarbete. Ändå är viljan stark att bli ett eget land eller åtminstone en självständig region, och här är anledningarna.

Historiskt förtryck

Dagens moderna Spanien bildades under tidigt 1700-tal då Kung Filip V erövrade bland annat regionerna Valencia och Katalonien. Under lång tid försökte kungen påtvinga folket att prata spanska – eller kastilianska som det ursprungligen heter efter den historiska regionen Kastilien där Madrid i dag ligger – men motståndet var för starkt, och försöken upphörde 1 931, då Kataloniens regering återupprättades.

Men när general Francisco Franco kom till makten efter det spanska inbördeskriget ville han inte låta de spanska regionerna ha någon suveränitet, och de skulle inte heller tillåtas sina egna språk. Tusentals människor dödades av Francos regim och hatet mot det styrande Madrid växte i landet.

LÄS MER
Separatister får parlamentsmakten – Katalonien kan bli självständigt

Denna historia av inbördeskrig och påtvingat styre från kungen, generalen och huvudstaden har naturligtvis bidragit till viljan att bryta sig loss.

Ekonomin

Katalonien är landets största ekonomi, och i en tid då Spanien som land kämpar hårt med växande statsskuld har ropen efter självständighet tilltagit. På samma sätt som motståndet från Madrid har blivit allt starkare. De vill givetvis inte förlora nästan 20 procent av landets produktion till en självständig region.

Enligt beräkningar från den internationella ekonomiska organisationen OECD skulle Katalonien som självständig region ha en BNP på 2 640 630 390 000 kronor, alltså 2,64 biljoner. Det skulle göra regionen ekonomiskt starkare än Hong Kong eller Portugal, skriver The Telegraph.

Deras BNP per capita skulle bli 294 340 kronor vilket skulle göra dem rikare än Sydkorea.

Det handlar alltså om betydligt mer än historia och tjurskallighet, och fotbollsmötet ”El Clasico”, mellan Madrid och Barcelona, är således betydligt mer än en fotbollsmatch.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro