ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Förlag kräver att få ut IP-nummer

Stockholm (TT) · 8 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX / Arkiv


klar

Artikellänk är kopierad

Internetoperatören Ephone har sagt nej till att avslöja vem som står bakom en server som misstänks ha innehållit 2 000 ljudböcker. Nu kräver Ljudboksförlagen i en ansökan till Solna tingsrätt namnen på uppladdarna.

Fem svenska ljudboksförlag — Norstedts, Bonnier Audio, Earbooks, Piratförlaget och Storyside — har lämnat in en gemensam ansökan till tingsrätten om att få ut ett IP-nummer. Förlagen, som blev först ut bland upphovsrättsinnehavarna att utnyttja den nya ipredlagen som trädde i kraft den 1 april, har 15 författare som misstänks ha drabbats av illegal spridning av ljudböcker på nätet.

Viktigt fallKravet för att ett informationsföreläggande ska utfärdas, alltså att bland annat IP-adressen lämnas ut, är att det sannolikt pågår upphovsrättsintrång.- Och det gör det. Det är till och med visat tycker jag, men det räcker med att det är sannolikt, säger Peter Danowsky, advokat och ombud för ljudboksförlagen.Intrången har, enligt förlagen, skett genom att verken har laddats upp på nätet och därmed funnits tillgängliga för nedladdning.

TT: Hur viktigt är det här fallet?- Det är mycket viktigt eftersom att det pågår omfattande intrång i ljudböcker. Då måste man få rätt veta vem som använder den IP-adressen, säger Peter Danowsky.

Stöd från förläggareHan utgår ifrån att det blir ett informationsföreläggande.- Rätten till informationsföreläggande är en del i möjligheterna att komma tillrätta med stora upphovsrättsintrång som begås i internetmiljö. Det är viktigt för rättighetsinnehavarna att de har den möjligheten. Och det är precis det som lagstiftaren efter viss vånda har kommit fram till. Om inte upphovsrätten ska bli illusorisk när det gäller internetintrång så behövs det här.

Svenska Förläggareföreningen stödjer förlagen, uppger man på sin hemsida där ordföranden Kjell Bohlund säger:"Den begäran som de fem ljudboksförlagen nu lämnat in avser illegal uppladdning i stor skala. På den här aktuella servern fanns över 2 000 ljudböcker. Vår uppfattning är att bevisningen är mycket stark, och det blir nu tingsrättens sak att bedöma detta."

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm (TT)
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro